Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kalliimpaa kuin sisäfile: kesäherkun kilohinta yllättää

Mansikoiden ohella tuoreet herneet kuuluvat kesän makuihin. Joku pärjää yhdellä litralla, joku tarvitsee koko kapan tyydyttäkseen himonsa vihreään makupalaan.

Onko litroissa eroja? Paljonko herneitä litrassa palkoja oikeastaan on? Kuka kahmaisee reilulla kädellä, missä annetaan tasan mitallinen? Ja polttavin kysymys: mikä mahtaa olla tämän kesäisen makupalan kilohinta?

Ei tarvitse miettiä. Me punnitsimme.

Erot sekä "litrojen" että lopullisen hernemäärän kilohinnassa ovat yllättäviä, hinta voi olla jopa kaksinkertainen riippuen siitä, oliko myyjä avokätinen vai ei!

Kun litrojen sisältämät hernemäärät muutettiin kilohinnoiksi, tulos yllätti. Testin kalleimmat herneet maksoivat 40,8 euroa kilo, edullisimmat vain 17,45. Kallein erä liikkuu siis samoissa hinnoissa kuin pihvifilee lihakaupassa.

Näin testattiin:

Ostimme neljä eri litraa, joista kaksi torilta ja kaksi suurten kauppojen edestä. Myyjille ei kerrottu testistä.

Torituotteista toinen oli suoraan tuottajan katoksen alta, kaikki loput ovat vähittäismyyjiä. Kaikissa ostopaikoissa tilaus oli "yksi litra herneitä". Herneet punnittiin ensin kuorineen, sen jälkeen palot avattiin ja sisällä olleiden herneiden paino mitattiin erikseen. Kaikki punnittiin samanlaisella lautasella keittiövaakaa apuna käyttäen.

Litra 1: Myyjä mittasi litran mitalla, ja totesi että "laitetaan tästä vähän päälle". Ostoksen paino eli hernelitra kuorineen oli 549 grammaa. Kuorittuna lautaselle jäi 164 grammaa herneitä. Herneet olivat raikkaan ja tuoreen oloisia. Palkojen sisällä olevien herneiden koko vaihteli pienestä isoon. Ne painoivat 164 grammaa ja kolmen euron litrahinnalla kilohinnaksi tuli 18,75 euroa. Ostopaikka: Vihannesmyyjä Suominen, Lahden tori.

Litra 2: Litran mitalla mitattu, myyjä lisäsi pussiin herneitä mitallisen lisäksi. Ostoksen paino kuorineen oli 417 grammaa. Herneet olivat mehevästi pullistuneita ja tuoreita. Kuorittuna lautaselle jäi 143 grammaa suuria herneitä. 2,5 euron litrahinnalla herneiden kilohinnaksi tuli 17,48 euroa. Ostopaikka: Suvimarja, Lahden tori.

Litra 3: Myyjä mittasi pussiin litran mitalla. Ostoksen paino oli 338 grammaa. Herneet olivat lituskaisia ja avattuna herneet olivat joukon pienimpiä. Kuorittuna lautasella oli 98 grammaa herneitä ja kun herneet maksoivat neljä euroa litra, ostoksen kilohinnaksi tuli 40,80 euroa. Ostopaikka: Koju Paavolan Citymarketin edessä.

Litra 4: Myyjä mittasi litran mitalla ja laittoi muutaman palon päälle. Koko ostos painoi 398 grammaa ja sen hinta oli neljä euroa. Palot olivat hieman nihkeän oloisia ja joukossa oli muutama keltainen palko. Herneiden koko vaihteli, suurin osa oli melko pieniä, mutta sekaan mahtui myös suuria ja meheviä herneitä. Kuorittuna lautaselle jäi 125 grammaa herneitä, kilohinta oli täten 32 euroa. Ostopaikka: Koju Anttilan tavaratalon edessä.

Tämän testin aikana ei toimittajan suuhun lipsahtanut yhtään testiherneistä. Sen estämiseksi ostettiin viides litra testin aikaista syömistä varten. Kaikki herneet syötiin testin jälkeen. Hyviä olivat.

Mervi Pasanen
mervi.pasanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi