Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Ilmatieteen laitos, miten syntyy arvio: Sää tuntuu kuin?

Kosteus ja tuuli voivat vaikutta useita asteita siihen, miltä ilman lämpötila oikeasti tuntuu. Kuva: Samuli Ikäheimo

Ilmatieteen laitos on lisännyt paikallissään ennusteisiinsa uuden lukeman: Sää tuntuu kuin. Esimerkiksi Lahden Launeella on ennusteen mukaan keskiviikkona puoliltapäivin 15 astetta lämmintä, mutta se tuntuu kuin 12 asteelta. Miten tuo lukema määritellään?

Meteorologi Lea Saukkonen kertoo Radio Voiman haastattelussa, että lämpötilan tuntumiseen vaikuttavat sekä tuuli että kosteus.

Varsinainen ennuste kertoo, mikä lukema lämpömittarissa olisi, jos ei tuulisi lainkaan ja jos kosteus olisi tavanomainen. Sää tuntuu nyt -lukemaan on lisätty tuulen ja kosteuden yhteisvaikutus.

Saukkonen kertoo, että lämpömittareissa näkyvät lukemat kertovat itse asiassa vain mittarin oman lämpötilan. Esimerkiksi parvekkeen tai ikkunan vieressä muun muassa auringonpaiste saa mittarin joskus näyttämään huimia lukemia.

- Salaisuus on, miten mittari saadaan näyttämään oikeaa ilman lämpötilaa, Lea Saukkonen toteaa.

Ilmatieteen laitoksen viralliset mittarit ovat suljetuissa kopeissa suojattuna säteilyltä ja tuulelta. Silloin mittariin syntyy ilman oikea lämpötila.

Saukkosen mukaan suurin ero lämpötilan ja sen tuntumisen välillä syntyy silloin, kun hyvin tuulinen ja kostea sää. Esimerkiksi syksyisen meren rannalla kovassa tuulessa muutama plusaste tuntuu pakkaselta.

- Jos taas on 35 astetta lämmintä ja ilman suhteellinen kosteus on yli 80 prosenttia, fiilis on, kuin joku heittäisi märän rätin naamalle ja sen läpi pitäisi hengittää.

Kuuntele haastattelu Radio Voiman sivuilta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi