Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Pitkäaikainen haave kävi toteen ja tuli vielä menestystäkin - "Tämä on kuin aprillipila"

Lahden Taidemuseossa avautuu ensi perjantaina Julistetriennale. Kari Savolaiselle se on viimeinen rutistus ennen eläkkeelle jäämistä. Kuva: ESS/Arkisto

Tutkija Kari Savolainen ja amanuenssi Ulla Aartomaa työskentelivät pitkään yhdessä Lahden taidemuseossa ja haaveilivat aikanaan kirjan tekemisestä. Haave kävi toteen ja syntyi Julisteita Suomesta: Lahden julistemuseon kokoelmia -kirja. Nyt kirjalle on myönnetty myös tunnustusta. Se valittiin vuoden parhaaksi taidekirjaksi jokavuotisessa Eliel Aspelin -kirjakilpailussa.

Savolaiselle palkinto tuli täytenä yllätyksenä, mutta iloisena sellaisena.

- Tämä on kuin aprillipila, joka tulee pienellä viiveellä. Ja kun tässä olemme tahoillamme eläköitymässä, niin pitäähän jotain informaatiota jäädä jälkipolvellekin.

Julisteita Suomesta -kirja on kulttuurihistoriallinen matka julistetaiteeseen ja nostaa julistetaiteen osaksi taidehistoriaa. Julistetaide kirjallisuuden aiheena on Savolaisen mukaan hyvin harvinainen, mikä oli yksi peruste voittoon. Teokseen on koottu kirjoittajien valitsemia julisteita, niin tuttuja kuin harvinaisuuksiakin.

Savolainen ja Aartomaa painottivat julistetutkimuksen monitieteisyyttä. Esittelytekstien lisäksi kirjassa kerrotaan julisteiden taustasta ja aikakaudesta sekä taiteilijoiden elämästä. Raatia ilahdutti myös suuresti yksinkertainen, mutta visuaalisesti havannoiva julisteiden tyylin aikajana.

Kirjan on taittanut Marjaana Virta. Yhtenä voittokriteerinä olikin teoksen onnistunut ulkoasu.

Lahden Taidemuseossa avautuu ensi perjantaina Julistetriennale, joka tuo maailman graafisen suunnittelun huiput Suomeen. Lahden perinteikäs biennale muuttui triennaleksi, joka järjestetään vain joka kolmas vuosi. Savolaiselle tämä on viimeinen näyttelyrutistus ennen eläkkeelle jäämistä. Hänen mukaansa kolmen vuoden tauko näyttelyssä ilmenee pieninä tyylin muutoksina ja uudistumisena.

- Esimerkiksi typografiset elementit eli kirjaimilla leikkiminen näkyy aiempaa enemmän, kun taas valokuvatyyppiset julisteet ovat vähentyneet. Uutta on myös triennalen näyttelyiden levittäytyminen tänä vuonna Lahden historialliseen museoon ja Kauppatorille. Lahden toriparkkityömaan aidoissa on esillä kansainvälinen graafisen suunnittelun opiskelijoiden Unicef-aiheinen julistenäyttely.

Krista Koivisto
krista.koivisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi