Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Miltä tuntuisi maksaa kyyti virtuaalirahalla? Lahdessa liikkuu bitcoin-taksi

Bitcoineilla maksaminen esimerkiksi taksissa tapahtuu käytännössä puhelimen avulla. Taksiyrittäjä Henri Malkki näyttää, miten QR-koodi ilmestyy yrittäjän puhelimeen. Tästä asiakas sitten skannaisi sen. Kuva: Katja Luoma

Alkuvuosi ei ollut virtuaalivaluutoille menestys. Uutisia hallitsivat bitcoinpörssi Mt. Goxin kaatuminen, bitcoinin arvon villit heilahdukset ja epäilyt sen turvallisuudesta.

Visionäärit kuitenkin kehottavat katsomaan kohuja kauemmas. Moni uskoo, että bitcoin on suurin tietotekninen mullistus sitten internetin keksimisen.

Näin ajattelee myös tulevaisuudentutkimuksen dosentti Markku Wilenius. Hänen mielestään ei ole uskottavaa, että finanssiala voisi jäädä digiajan myllerryksissä ennalleen. Wilenius arvioi virtuaalivaluuttojen käytön lisääntyvän ja jopa nykyisen keskitetyn valuuttajärjestelmän rapistuvan.

- Koneet voivat jo puhua keskenään, ja se lisääntyy. Kone voisi vaikka neuvotella sähkön hinnasta kuluttajan puolesta, Wilenius hahmottelee.

Tällaiseen koneiden väliseen kaupankäyntiin virtuaalivaluutta tarjoaisi työkalun.

- Pankkitoimintaa kyllä tarvitaan, mutta tarvitaanko pankkeja? Wilenius kysyy.

Lahtelainen taksiyrittäjä Henri Malkki on ollut aina kiinnostunut uusista teknologisista keksinnöistä. Jos niitä pystyy hyödyntämään töissä, aina parempi. Siksi hänen taksissaan maksuvälineenä käy myös bitcoin. Yksikään asiakas ei ole tosin vielä maksanut bitcoineilla, vaikka muutama on ollut mahdollisuudesta innoissaan.

- Taksamittarin näyttämä euromäärä näpytellään puhelimen ohjelmaan, joka hakee euroille netin kautta keskimääräisen bitcoin-valuuttakurssin. Asiakkaalla on itsellään omassa puhelimessa bitcoin-lompakko, joka skannaa QR-koodin puhelimestani ja siirtää summan omaan bitcoin-lompakkooni, Malkki selittää.

Puhelimen lompakosta Malkki siirtää bitcoinit tietokoneelle, koska puhelimessa ne ovat haavoittuvassa asemassa. Jos puhelin tippuu vaikka järveen, sinne huuhtoutuvat rahatkin. Koneella varmuuskopioituna ne ovat turvassa. On käyttäjän itsensä päätettävissä haluaako varoja säilyttää bitcoineina, joiden arvo heittelee, vai vaihtaa ne takaisin euroiksi.

Koska Malkki on itsenäinen yrittäjä, hän voi ottaa yrityksessään käyttöön mitä maksutapoja haluaa. Kirjanpitäjälle joutui kyllä selittämään, mistä bitcoineissa on kyse, eikä Malkki ole vieläkään ihan varma onko asia ymmärretty. Verottaja ja kirjanpitolautakunta ovat kuitenkin jo julkaisseet oppaat siitä, kuinka virtuaalirahaa käsitellään.

- Bitcoineilla käydään maailmalla kauppaa miljoonilla, ja uskon, että se rantautuu Suomeenkin, Malkki sanoo.

Bitcoinautomaatteja onkin jo Helsingissä toiminnassa kourallinen.

Suomen Pankissa virtuaalivaluuttojen vallankumoukseen ei vielä ole luottoa. Rahoitusmarkkina- ja tilasto-osaston yleisvalvontatoimiston päällikkö Päivi Heikkinen arvioi, että se on tässä vaiheessa uskonasia.

- Uusiin maksamistapoihin liittyy aina paljon hypeä. Mutta virtuaalivaluutoissa ei ole vielä tapahtunut sellaista kehitystä, joka olisi ratkaissut niihin liittyvät ongelmat. Luottamus niihin ja niiden arvoon ei ole kunnossa, hän toteaa.

- Sinä päivänä, kun palkkoja aletaan yleisesti maksaa virtuaalivaluutassa, voidaan ajatella, että ne lähtisivät laajemmin syrjäyttämään nykyistä järjestelmää, Heikkinen sanoo.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi