Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Elisan paperilasku halpeni sentin - Menikö oikein?

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Markkinaoikeus päätti maaliskuun lopussa, että Elisa ei saa enää periä paperilaskusta 1,90 euron laskutuslisää. Nyt Elisa laskuttaa 1,89 euroa ekstraa paperilaskusta.

Menikö tämä nyt oikein, lakimies Mika Hakamäki Kilpailu- ja kuluttajavirastosta?

Elisan menettely ei vastaa markkinaoikeuden päätöstä. Tuomioistuimen päätöksestä on luettavissa, että yhtiön aiemmin laskuttama 0,95 euron lisämaksu voi sekin olla kohtuuton. Yhtiön menettely on kikkailua tai saivartelua.

Voiko Elisalle nyt langettaa maksettavaksi 100 000 euron uhkasakon, josta markkinaoikeus päätti?

Elisa ei nyt riko kieltoa 1,90 euron lisämaksusta, mutta yhtiö rikkoo tuomioistuimen päätöstä. Yhtiö alensi laskutusmaksua, jotta uhkasakkoa ei haeta maksuun pantavaksi. Tuomioistuin joutuu sitomaan ratkaisunsa yksilöityyn tuomiolauselmaan. Sekä yhtiön että kuluttaja-asiamiehen on kuitenkin vaikea soveltaa tätä päätöstä käytännössä. Päätös jättää liikaa liikkumavaraa. Ei ole mielekästä, että kuluttaja-asiamies joutuisi hakemaan lisämaksun oikean suuruuden sentti kerrallaan markkinaoikeudesta.

Aikooko Kilpailu- ja kuluttajavirasto tehdä asialle jotakin? Voiko se tehdä jotakin?

Me olemme jo tavanneet Elisan edustajia asiasta. Yhtiö on hakenut markkinaoikeuden päätöksestä valituslupaa korkeimpaan oikeuteen. Mekin haemme valituslupaa. Lisäksi Elisa hakee markkinaoikeuden päätökselle täytäntöönpanokieltoa. Täytäntöönpanokieltohakemukseen odotamme ratkaisua vielä toukokuun aikana. Ainakin mahdollisen kiellon määräämiseen asti yhtiö joutuu toimimaan markkinaoikeuden ratkaisun mukaan. Sitten tulee kesä vastaan. Vaikka saisimme valitusluvan korkeimpaan oikeuteen, asian käsittelyyn voi mennä kuukausia, jopa vuosikin.

Mitä asiakas voi tehdä tässä tilanteessa?

Minun nähdäkseni ei ole estettä sille, että kuluttaja vaatii Elisalta laskutuslisän tai sen osan palauttamista. Takaisin voi vaatia vain 24.3.2014 jälkeen maksettuja paperilaskutuslisiä. Tosin epäilen, raottaako Elisa kukkaronsa nyörejä.

Jari Taari
jari.taari@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi