Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Julkisen ja yksityisen tilan rajat hämmentävät - kuka saa kekkaloida kerrostalon pihalla?

Kuva: Pirjo Kamppila

Summer Up -festarivieraat aiheuttivat tuskaa ja ahdistusta Lahden Mukkulan asuinalueella, kunnes järjestäjät keksivät aidata juhla-alueen mahdollisimman laajaksi pihabilettäjien ja ylimääräisten telttaleirien vähentämiseksi.

Vastaus siihen, kenellä ulkopuolisella on oikeus oleskella kerrostalon pihalla vaihtelee sen mukaan, keneltä kysyy. Eniten askarruttaa kysymys, onko kerrostalon piha-alue yksityistä vai julkista tilaa.

- Tämä on häilyvä käsite, johon otetaan kantaa useammassa laissa. Kerrostalon piha-alue voi olla yksityinen, mutta myös julkinen alue. Jos pihaa ei ole aidattu, sen läpi saa kulkea kuka tahansa. Vakituiseksi kulkureitiksi pihaa ei saa silti ottaa ilman maa-alueen omistajan tai haltijan lupaa, sanoo rikoskomisario Taisto Kuhlman Hämeen poliisilaitokselta.

Aidaton kerrostalon piha-alue on paikka, jonne siis saa tulla kuka tahansa. Jos vaikka naapuruston lapset leikkivät kerrostalon pihalla, se ei ole kiellettyä.

- Vahingonteko, kuten paikkojen rikkominen, roskaaminen, leiriytyminen tai istutusten teko sen sijaan ei ole sallittua, Kuhlman jatkaa.

Jos leikkivien lasten taskuista tippuu karkkipapereita pihamaalle, ei poliisia kannata soittaa.

- Vähäiset teot eivät ole rangaistavia.

Kyltit ja aita apuun

Jos kerrostaloyhtiö haluaa kieltää läpikulun ja ulkopuolisten oleskelun pihamaallaan, on yksi ratkaisu aidata pihamaa. Joissakin taloyhtiöissä on lisäksi lukolliset portit, joista pääsee kulkemaan vain asukkaiden avaimilla.

Jos taloyhtiö ei halua investoida aitaan, on läpikulku kielletty -kyltti yksi vaihtoehto.

- Aidatulle alueelle tunkeutuminen tai selkeän, kieltomerkillä ilmoitetun kiellon rikkominen ovat tekoja, johon on helpompi puuttua myös poliisin taholta, Kuhlman sanoo.

Kiinteistöliiton sivuilla linjataan, että jokamiehenoikeus ei ulotu taloyhtiöiden piha-alueille. Kiinteistönomistaja päättää, mitä pihalla saa tehdä.

Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli lisää, että asukkailla pitää olla mahdollisuus normaaliin elämiseen. Satunnaisia kaveriporukan grillijuhlia ei voi kieltää.

Jos nimenomaan kutsumattomat vieraat ovat jatkuva riesa, myös Hupli kehottaa harkitsemaan pihan aitaamista tai yksityisalue-kyltin hankkimista.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa ESS Verkko Plus 3 kk
vain 7,90 €/kk (norm. 14,50 €)

Tilaa tästä

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X