Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hämeen poliisipäällikkö vastaa "Tavallisen konstaapelin" kohua herättäneisiin väitteisiin

Poliisipäällikkö Tapio Saarni Kuva: Jani Keronen

Etelä-Suomen Sanomat julkaisi sunnuntaina Lukijalta-sivulla rivipoliisin näkemyksiä Hämeen poliisin tilasta. Poikkeuksellisesti kirjoitus julkaistiin nimimerkillä. Poliisipäällikkö Tapio Saarni vastaa eräisiin "Tavallisen konstaapelin" väitteisiin.

"Sukulaisuus- ja muilla päällystösuhteilla eteneminen tapahtuu talossa nopeasti."

Väitteellä ei ole totuuspohjaa. Minun on vaikea sanoa, mihin väite voisi perustua.

"Järjestyspoliisista on vuodesta 2012 vähennetty henkilöstöä 25 prosenttia ja ylikin."

Suomen kaikkien poliisilaitosten miesvahvuus perustuu resurssimalliin. Meillä Hämeessä on ollut ja on vieläkin enemmän väkeä kuin meille kuuluisi mallin mukaan. Vähennystarvetta on siis yhä. Vuonna 2012 marraskuussa Päijät-Hämeessä oli valvonta- ja hälytystoiminnassa 88 henkilötyövuotta. Tämän vuoden ensimmäisessä työlistassa nimiä oli 97. Vaikka kenttäjaksolaiset ja harjoittelijat vähennettäisiin pois, määrä on pikemminkin hiukan kasvanut kuin pienentynyt. Pora 3 (poliisin rakenneuudistuksen kolmas vaihe) koski vähiten kenttätoimintaan. Romahdusta ei ole tapahtunut missään.

"Liikennevalvonta on katsottu tarpeellisemmaksi kuin hälytystehtävien hoitaminen ja järjestyksen ylläpitäminen."

Meillä kiireelliset hälytystehtävät on priorisoitu ykkösasiaksi. Me hoidimme ne viime vuonna paremmin kuin toissa vuonna, ja nyt alkuvuoden luvut näyttävät hyviltä. Liikennevalvonnan ja talousrikostorjunnan tavoitteista ja henkilömääristä on tehty poliittinen päätös. Liikennevalvonnan vahvuus on samalla tasolla kuin liikkuvan poliisin aikana. Mutta kiireellisiin hälytystehtäviin on nyt helpompi saada liikennepoliiseja, kun olemme kaikki samaa yksikköä.

"Yhä pienenevän järjestyspoliisin haittatyökorvauksista eli yövalvomisista ja viikonlopputöistä pitäisi saada satojen tuhansien säästöt."

Väite ei voi pitää paikkaansa poliisilaitostasolla, mutta on totta, että Pora 3:een kuuluu paljon erilaisia säästöjä. Meillä on todella tiukka budjetti tälle vuodelle. Ja tämän vuoden säästötavoite näyttää tiukemmalta kuin viime vuoden. Säästökohteet ovat sellaisia, että niillä haemme rahaa henkilökunnan palkkoihin. Poliisien työaikaa haluamme painottaa toiminnallisen tarpeen mukaan. Kun väkeä tarvitaan paljon tietyissä paikoissa viikonloppuöinä, yritämme tulla toimeen vähemmällä arkiöinä.

"Entisille apulaispoliisipäälliköille luotiin uusia virkanimikkeitä, joita ilman tähän asti pärjättiin. Isolla osalla päälliköitä palkka nousi satoja euroja, jopa 1 500 euroa kuukaudessa."

Häme on yksi harvoja poliisilaitoksia, joissa on jo nyt poliisihallituksen vahvistama virkarakenne, kun tavoite on vuodessa 2016. Eli samat nimikkeet tulivat muuallekin. Päällystön määrä on meillä pienempi kuin vuonna 2012. Hämeestä lähti vuoden alussa yksi poliisipäällikkö ja kaksi apulaispoliisipäällikköä muualle. Palkka nousi jonkun satasen niillä päälliköillä, joiden vastuu kasvoi. 1 500 euron korotus vaatisi nimityksen ihan toisen tason tehtävään esimerkiksi komisariosta sektorinjohtajaksi.

"Rikospaikkakäyntejä voisi sälyttää talossa oleville ammattimiehille, eikä aina sitoa järjestyspoliisia joka tehtävään."

Tämä uudistus toteutettiin jo Pora 1:ssä. On järkevää, että siniset tutkivat rikospaikat, kun he ovat usein siellä jo valmiiksi. Poliisit ovat saaneet koulutuksen rikospaikkatutkintaan, ja useimmat lähtevät näihin tehtäviin mielellään. Niin sanottuja tekniikan miehiä käytämme esimerkiksi henkirikospaikoilla.

"Poliisin näkyminen tulee vähentymään koko alueella merkittävästi."

Kenttäpoliisien määrä vähenee luonnollisen poistuman kautta mutta ei oleellisesti. Muistutan, että vuodenvaihteen poliisilaitosuudistuksessa säilytimme kaikki Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen asemat.

Jari Taari
jari.taari@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi