Aiheet
Kotimaa

Kyläkoulut löytävät uuden elämän asuntoina ja kyläntaloina

Tennilän kyläkoulu Hollolassa on toiminut kyläntalona jo puoli vuosisataa. Kuva: Katja Luoma

Viime aikoina Päijät-Hämeessä ovat tulleet myyntiin Miekkiön ja Uskilan kyläkoulut Hollolassa. Kärkölän puolella puolestaan kaupitellaan Lappilan kivirunkoista koulua, Nastolassa on luovuttu Ruuhijärven ja Uudenkylän kouluista.

Erityisen vaikeaa myytävää kyläkoulut eivät ole. Lakkautetut koulut löytävät usein uutta käyttöä asuntoina, perhekoteina tai kyläntaloina.

Hollolassa lakkautetuista kouluista esimerkiksi Laitialan koulussa toimii nykyään leirikeskus ja perhekoti, Kastarin koulussa puolestaan pienryhmäkoti. Tennilän ja Heinlammin koulut ovat kyläntaloina. Korpikylän koulun tiloissa toimii veneveistämö ja Kutajoen koulu on muutettu asunnoiksi.

Jo 1960-luvulla Nastolassa lakkautettiin ja myytiin Järvisten koulu. Arolan koulu myytiin asunnoksi. Seestan koulu on kyläntalona. Metsäkylän koulu on vuokrattu paikalliselle kyläyhdistykselle. Luhtaanmaan koulu toimii nykyään kurssikeskuksena. 70-luvulla lakkautettu Impilän koulu oli ensin kesäsiirtolana, sittemmin koulu myytiin perhekodiksi.

Orimattilassa on viimeksi lakkautettu Niinikosken koulu. Pakaan koulu lopetettiin 2000-luvulla ja Viljaniemen koulu 1990-luvulla. 1970-luvulla lakkautettiin Henna-Keiturin koulu, Karkkulan vanha koulu ja Ruhan koulu, mutta jo aiemmin 60-luvulla lopetettiin Huhdanojan, Riihiojan, Kaitalan, Koskusten ja Montarin koulut. Kaupunki ei omista kiinteistöstä yhtäkään. Huhdanojan koulu on kunnostettu kodiksi, Niinikosken koulu myytiin paikalliselle kyläyhdistykselle.

Artjärvellä puolestaan myytiin 2000-luvulla kolme koulua. Ratulan, Kirkonkylän ja Hietanan koulut menivät kaikki yrittäjien käyttöön.

Lue lisää kyläkouluista lauantain Etelä-Suomen Sanomista.

Teppo Koskinen
teppo.koskinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Lue seuraavaksi