Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Asiantuntija Vesijärven jääilmiöstä: Suomen oloissa hyvin harvinainen

Kourumainen muodostuma ulottuu Vesijärvellä Siikasalmen suulta Isosaareen asti. Se on noin 900 metriä pitkä ja enimmillään kahdeksan metriä leveä. Kuva: Janne Riihelä

Vesijärvelle viikonloppuna syntynyt suuri jäämuodostuma ei ole railo, sanoo johtava hydrologi Esko Kuusisto Suomen ympäristökeskuksesta. Itse asiassa kyseessä on railon synnylle vastakkainen ilmiö.

Kourumainen muodostuma ulottuu Siikasalmen suulta Isosaareen asti. Se on noin 900 metriä pitkä ja enimmillään kahdeksan metriä leveä.

Kuusisto arvioi kuvan perusteella, että Vesijärven jää on taipunut salmen eteläpuolella alaspäin. Tavallisesti jää taipuu alaspäin silloin, kun jään lämpötila nousee, jääpeite laajenee ja se ei enää mahdu sijoilleen. Vaihtoehtoisesti jää voi työntyä rannoille tai muodostaa järvelle vallin.

Railo puolestaan syntyy, kun lämpötila laskee ja jää kutistuu. Railossa jääpeite halkeaa niin, että jäätä ei ole railon kohdalla enää lainkaan.

- Railojen leveydet järvillä ovat tyypillisesti muutamia kymmeniä senttejä, Kuusisto kertoo.

Kuusiston mukaan Vesijärvelle syntynyt kouru on erikoinen, sillä se on syntynyt epätyypillisissä olosuhteissa.

- Ilman lämpötila ei juurikaan vaihdellut Lahden seudulla viikon loppupuolella. Saattaa olla, että jääpeitteessä oli "vanhaa jännitystä" latautuneena, osittain ehkä jopa tammikuun pakkasten jäljiltä.

Hän arvelee, että ilmiön taustalla voi olla myös viime viikolla navakasti puhaltanut tuuli.

- Tuuli synnyttää jään alle huomattavia painevaihteluita, niin sanottuja sisäisiä aaltoja. Niiden energia on voinut murtaa jään.

Hydrologi arvioi, että Vesijärven jäämuodostuma on hyvin harvinainen Suomen oloissa. Sen pituus ei hämmästytä häntä, mutta hän pitää muodostumaa poikkeuksellisen leveänä.

Vanhalta kansalta voi kuulla pelastautumistarinoita jääkouruista, Kuusisto kertoo. Kouruista on vaikea päästä ylös, jos ne ovat leveitä, ojamaisia tai jyrkkäseinäisiä.

Kun kouruun ennen vanhaan pudottiin pimeässä, sieltä kiivettiin ylös esimerkiksi kelkan jalaksia pitkin.

Luontoon.fi-verkkosivuston mukaan jäälläliikkujan nykyaikaiseen turvavarustukseen kuuluvat jäänaskalit, hätäpilli, jääpiikki, heittoköysi - ja kaveri.

Antti Mäntymaa
antti.mantymaa@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi