Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Pian aukeaa: Amerikkalainen koulubussi matkasi Suomeen ravintolaksi

Asko Köttö ja yrittäjä Ismo Siitonen tutkivat, miten ravintolakäyttöön muuntuvan bussin lattia remontoidaan. Kuva: Pertti Louhelainen

Koulubussina palvellut bussi numero 75 teki pitkän ja värikkään matkaan New Orleansista Lahteen. Pian bussi palvelee ravintolana.

Lahden Savontietä sahanneet ovat panneet merkille tien varteen ilmestyneen palan aitoa Amerikkaa. Amerikkalaistyyppisen ravintolan Pikakievarin pihassa on jo parin viikon ajan seissyt kirkkaankeltainen koulubussi. New Orleansista kotoisin oleva ajoneuvo on palvellut koulubussina, mutta nyt se siirtyy aivan toisenlaisiin hommiin, ravintolaksi.

Autosta rakennetaan parhaillaan laajennusosaa Pikakievarille, osuvasti uudelta ja keskiviikkona julkistetulta nimeltään Bus Burgerille. Penkit on irrotettu ja viety verhoilijalle, joka loihtii penkkeihin uudet punaiset päälliset. Myös bussin lattia remontoidaan.

Yrittäjä Eeva Laajoki kertoo bussin matkan New Orleansista Lahteen olleen takkuinen.

- Olimme viime syksynä matkalla New Orleansissa ja tarkoituksena oli samalla haistella ideoita siitä, miten olemassa olevaa ravintolaa voisi laajentaa. Matkan aikana syntyi idea siitä, että laajennusosa voisi olla bussi.

Mutkia pitkällä matkalla

Mutta ideasta täytäntöön oli pitkä matka.

- Ajattelimme laittaa bussin konttiin ja matkaan, mutta se jäi viidestä sentistä kiinni: bussi oli liian leveä. Tarkoituksemme oli laittaa bussi matkaan New Orleansin satamasta, mutta selvisi, ettei sieltä lähde kerrassaan yhtään laivaa Eurooppaan. Bussi piti siirtää Miamiin, mistä se viimein pääsi matkaan.

Euroopassakaan ei säästytty ilman matkaan tulleita mutkia.

- Bussi lojui aikansa Saksassa ja sitten se vielä lastattiin väärään laivaan. Alun perin bussin piti tulla Hankoon, mutta lopulta se saapui Kotkan satamaan. Sieltä yhä täysin priimassa ajokunnossa oleva bussi ajettiin Lahteen ja Savontielle ravintolan pihaan.

Se, että ajoneuvo on ollut edellisessä elämässään koulubussi, tuli ilmi sisätiloja siivoillessa.

- Näki, että kyydissä on ollut lapsia ja nuoria, sillä bussissa oli kauheasti purkkaa! Lisäksi löytyi pinnejä, koruja ja lasten pieniä leluja, Laajoki kertoo penkkien välistä tekemistään löydöistä.

Ohikulkijoita bussi on kiinnostanut kovasti. Moni on Laajoen mukaan pysähtynyt ja kysellyt bussin alkuperästä ja halunnut kuvata sitä.

Käyttöön muutaman viikon päästä

Bussin piti päästä ravintolakäyttöön jo helmikuussa, mutta aikataulu on viivästynyt. Nyt Laajoki uskoo, että bussin 25 paikkaa saadaan käyttöön reilun kuukauden päästä. Lattiaremontti ja penkkien verhoilu vievät oman aikansa, mutta lisäksi tarvitsee rakentaa käytävä ravintolasta bussin puolelle. Bussia ei voi liittää suoraan ravintolan seinään, vaan välimatkaa pitää olla. Siitä määrää pelastusviranomainen. Ravintolan kabinettitilasta onkin tarkoitus puhkaista reikä ja rakentaa lasinen käytävä bussiin.

Koska paikkamäärä tuplaantuu ja jatkossa ravintolassa on 50 paikkaa, vaatii keittiökin lisää tilaa. Ainakin paistopisteet tuplataan. Laajoen mukaan ravintola aikoo lisätä listallaan lihapuolta. Myöhemmin on suunnitelmissa barbeque-iltoja ja livebändejä.

Krista Koivisto
krista.koivisto@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Kotimaa

Näytä seuraavat

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen