Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Lahti tuli ulos kaapista – katso video ja kuvat Pride-kulkueelta!

Lahti Pride -kulkueessa näki lauantaina yllättyneitä ilmeitä ja kuuli iloisia kommentteja: sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asia oli saanut liikkeelle ison porukan.

Niin ison, että kulkue ylsi Aleksanterinkadulla melkein kahden korttelin pituudelle. Marssimassa oli homoja ja heteroita, kaupunkilaisia ja maalaisia, lahtelaisia ja ulkopaikkakuntalaisia – järjestäjän arvion mukaan 200–300 ihmistä.

Vaikutti siltä, että Z-juna toi paikalle ison joukon marssijoita, vaikka sateenkaariväen suosiosta kilpaili helsinkiläisen homobaarin syntymäpäivä.

Myös katujen varsille oli kerääntynyt ihmisiä, jotka seurasivat kulkuetta uteliaan näköisinä. Yleisön lukumäärä jäi kuitenkin kauas kulkueen osallistujamäärästä.

Autot odottivat kiltisti vuoroaan risteyksissä. Katuja värittivät kantaa ottavat plakaatit ja kulkuetta tahdittivat intohimoiset iskulauseet. "Tasa-arvo, rakkaus!" raikui Aleksanterinkadulla. "Rakkaus voittaa aina!" täytti Rauhankadun.

Paikalle oli saapunut myös valtakunnallisen Setan varapuheenjohtaja Mikko Väisänen. Hän iloitsi kulkueen saamasta suosiosta Päijät-Hämeen maakuntakeskuksessa. Pride-tapahtumat eivät ole enää vain maan pääkaupungin juttu.

Väisänen osasi kertoa omasta kokemuksestaan, että homona voi elää paitsi pääkaupungissa tai maakuntakeskuksessa myös maaseudulla.

– Olen asunut Kangasalan Sahalahdella parikymmentä vuotta, eikä ongelmia ole ollut.

Hänen mielestään sosiaalinen media on vapauttanut sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset valitsemaan asuinpaikkansa vapaammin kuin ennen.

– Siellä voi luoda kontakteja, asuipa ihminen missä vain.

Väisästä puhutteli Lahti Priden teema, joka oli urheilu ja tasa-arvo. Hän kummeksui ajatusta, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asian ajaminen urheilumaailmassa olisi urheilun politisoimista.

– Yhdenvertaisuus kuuluu kaikille elämänalueille, myös urheiluun.

Väkijoukosta kuuluikin, että jonkin urheiluseuran tai urheilujärjestön olisi pitänyt lähteä Lahti Priden yhteistyökumppaniksi.

Lahti Pride aloitti tämän vuoden Pride-tapahtumien sarjan Suomessa. Jatkoa seuraa kuun lopussa Rovaniemellä.

</p><p><em>ESS:n haastattelemat kulkuelaiset: Tina Schichowski Espoosta, Jukka Lehtinen ja Marko Suomi Orimattilasta sekä Jari-Petteri Pahtela Kaarinasta.</em></p><p><em>Videon haastattelut: Nina Räty. Kuvaus ja editointi: Sara Hepolehto.</em></p>

Antti Mäntymaa
antti.mantymaa@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi