Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Onko kynttilänsavu vaarallista? Kohta EU mittaa päästöt

Kynttilänsavun haitoista on jo olemassa paljon tutkittua tietoa. Kuva: Taru Alén

Kynttilänsavun mahdollisista haitoista terveydelle saadaan aikanaan uutta tietoa, kun EU uudistaa kuluttajatuoteturvallisuutta koskevaa direktiiviään. Parhaillaan kehitetään uutta standardimenetelmää, jolla kynttilän päästöjä voidaan mitata yksityiskohtaisesti.

Menetelmällä voidaan mitata esimerkiksi pienhiukkasten kemiallista koostumusta ja partikkelien kokoa. Kehittämisestä vastaa eurooppalainen standardisointiliitto CEN.

- Tällä hetkellä ei ole sellaista yhtenäistä mittausmenetelmää, jolla kynttilänsavun päästöjä voitaisiin mitata laadukkaasti ja luotettavasti. Kynttilätuotteen valmistuksessa sallitut ja kielletyt raaka-aineet on tarkkaan määritelty, mutta savun suhteen vastaavia kriteerejä ei vielä ole, sanoo tuotekehitysasiantuntija Maria Laaksonheimo Havi-kynttilöitä valmistavasta Suomen Kerta oy:sta.

Kynttilänsavun haitoista on jo olemassa paljon tutkittua tietoa. Runsas kynttilöiden polttaminen samanaikaisesti useiden tuntien ajan on verrattavissa passiivisen tupakointiin, kertoo ympäristöterveyden osaston ylilääkäri Raimo O. Salonen.

Satunnaisesti ja ohjeiden mukaan käytettynä kynttilänsavusta ei koidu haittaa terveydelle.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Lue 2 viikkoa ilmaiseksi

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt

Näitä luetaan

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X