Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Älä tarjoa näitä ruoka-aineita lapsille!

Kuva: Suvi Lantta

Kaukana ovat ne ajat, kun pienen piltin tuttipullossa loiskui appelsiinimehua tai lehmänmaitoa. Nykysuositusten mukaan mehupulloa vältetään, lehmänmaitoa ei anneta alle yksivuotiaalle ja tuttipullosta luovutaan viimeistään yhden vuoden iässä, kertoo sanomalehti Keskisuomalainen. Nykyisin on myös paljon ruoka-aineita, joista ei suositella lapsille lainkaan tai joita annetaan vain harvoin.

Imeväisikäisen parasta evästä on äidinmaito. Kiinteää lisäruokaa annetaan viimeistään kuuden kuukauden iässä. Nykyään pikkulapsille suositellaan rasvatonta maitoa tai piimää eikä rasvaista maitoa. Muutenkin pehmeät kasvirasvat ovat suositeltavampia kuin kovat eläinrasvat.

Tutkimusjohtaja Hanna Lagström Turun lapsi ja nuorisotutkimuskeskuksesta korostaa, että pikkulapsen ruokaan ei laiteta suolaa, koska se nostaa verenpainetta ja on siksi haitallista terveydelle.

Varo näitä ruoka-aineita, joita ei suositella lapsille

Makkarat / nakit: Imeväisikäisille ei suositella lainkaan. Leikki-ikäisille korkeintaan 1-2 ateriaa viikossa. Miksi: Nitriitti ja suola.

Maksa, maksaruoat, maksamakkara: Käyttöä ei suositella imeväisikäisille. Leikki-ikäisille korkeintaan kaksi kertaa kuukaudessa. Miksi: Korkea A-vitamiini- ja raskasmetallipitoisuus.

Ulkomaiset pakastevadelmat: Käyttö vain kuumennettuna. 90 astetta, kaksi minuuttia. Miksi: Noro-virus.

Lanttu, nauris, punajuuri, pinaatti, nokkonen, kiinankaali, juuresmehut: Vältettävä imeväisikäisten ruoassa. Miksi: Methemoglobinemian vaara. Syöpävaarallisten nitrosoamiinien syntyminen mahdollista suolikanavassa.

Sormenpään kokoiset varhaisperunat: Ei käytetä imeväisikäisten ravintona. Miksi: Korkea solaniini- ja nitraattipitoisuus.

Hunaja: Ei lainkaan imeväisikäisille. Miksi: Botulismivaara.

Korvasienet: Ei suositella lainkaan lapsille. Miksi: Gyromitriinijäämiä käsittelystä huolimatta.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi