Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Työntekijä pelasi aikaa sydänpysähdyspotilaalle - oli saanut koulutuksen defibrillaattorin käyttöön vain kaksi viikkoa aiemmin

Päijät-Hämeessä defibrillaattorit on sijoitettu liikenneasemille, kauppakeskuksiin, urheiluopistolle ja yhteen hotelliin. Kuva: Armi Salonen

Päijät-Hämeeseen on hankittu vuoden aikana 12 maallikkodefibrillaattoria. Defibrillaattorin käytöllä voidaan lyhentää hoidon aloittamisen viivettä sydänpysähdystilanteessa, jossa jokainen minuutti hoidon alkamisvaiheessa merkitsee huonompaa ennustetta sydänpysähdyksestä toipumisessa.

Päijät-Hämeessä on tiedossa toistaiseksi yksi tapaus, jossa maallikkodefibrillaattorin käytöllä hoidettiin sydänpysähdys onnistuneesti.

Henkilö sai sydänpysähdyksen alkukesästä Stora Enson Heinolan fluting-tehtaalla. Tehtaan henkilökuntaan kuuluva aloitti elvytyksen maallikkodefibrillaattorilla ja onnistui laitteen oikeaoppisella käytöllä lyhentämään viivettä spontaanin verenkierron palautumiseen noin viidellä minuutilla. Laitetta käyttänyt työntekijä oli saanut laitteen käyttöön koulutuksen kaksi viikkoa aiemmin.

Potilas on toipunut sydänpysähdyksestä hyvin.

Defibrillaattoria käyttänyt tehtaan henkilökunta kokee saaneensa laitteen käyttöön riittävän koulutuksen.

- Koulutuksessa opetettiin käyttämään defibrillaattoria oikeaoppisesti ja rohkaistiin sen käyttämisessä osana maallikkoelvytystä. Tositilanteessa koulutuksen opit oli helppo siirtää käytäntöön ja defibrillaattorin käyttö oli helppoa.

Tehtaan henkilökunta suosittelee, että myös muut yhteisöt hankkisivat maallikkodefibrillaattorin hätätilanteiden varalle.

Päijät-Hämeessä defibrillaattorit on sijoitettu liikenneasemille, kauppakeskuksiin, urheiluopistolle ja yhteen hotelliin.

Maallikkodefibrillaattoritoiminta jatkuu Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän ensihoitokeskuksen koordinoimana. Tavoitteena on saada koko Päijät-Hämeen alueelle riittävä laitekanta ja tiedottaa kansalaisia laitteiden olemassaolosta.

Maallikkodefibrillaattoreiden sijainnit valtakunnallisesti näkee osoitteessa www.defi.fi. Rekisteri ei ole vielä ajantasainen Päijät-Hämeen osalta.

Krista Koivisto
krista.koivisto@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi