Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Päijät-Hämeen poliisi tutkii asekeräilijän valtavaa arsenaalia

Kuva: Etelä-Suomen Sanomat

Päijät-Hämeen poliisi on saamassa valmiiksi esitutkinnan tapauksesta, jossa epäillään törkeää ampuma-aserikosta.

Keräilijällä on hallussaan toistasataa luvallista asetta ja niin paljon osia, että niistä saisi rakennetuksi toiset toistasataa asetta, arvioi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ville Hahl.

Joukossa on laitteita, joista puuttuu pari osaa. Poliisi haluaa oikeuden ratkaisun siitä, onko esimerkiksi nämä laitteet luettava aseiksi. Jos ne ovat aseita, ne vaativat luvat.

Keräilijällä on aseita niin paljon, että ne eivät mahtuneet säilytykseen Päijät-Hämeen poliisin tiloihin, vaan niitä on ripoteltu puolustusvoimien varikkoihin Etelä-Suomeen.

Hahl luonnehtii eräiden aseiden tilaa puoliaktivoiduksi. Ne on tehty ampumakelvottomiksi siten, että ne on helppo palauttaa toimintakuntoisiksi.

Asiaa mutkistaa se, että pari päivää ennen kuin poliisi meni tarkastamaan keräilijän asearsenaalia ja hänen asekirjanpitoaan, tämän tietokone hajosi. Siinä meni myös kirjanpito.

Kirjanpito on sikäli tärkeä, että sen täytyy sisältää tiedot aseiden hankkimisajankohdasta. Se taas määrää, onko ase pitänyt deaktivoida uuden vai vanhan lain mukaan. Uusi laki on paljon vanhaa tiukempi.

Keräilijöitä eivät juuri kiinnosta uuden lain mukaan deaktivoidut aseet. Vanhan lain mukaisille aseille sen sijaan on kysyntää.

Ampuma-aserikoksesta epäillyllä henkilöllä on asesepän pätevyys ja toiminimi, jonka kautta hän myy aseita. Hän työskentelee Hennalassa.

- Hänen pitäisi tuntea deaktivointimääräykset, huomauttaa tutkinnanjohtaja.

Tutkinta lähti käyntiin kahdesta asekeräilijän myymästä Emma-pikakivääristä. Niitä suomalaiset saivat saaliiksi neuvostoliittolaisilta toisen maailmansodan aikana.

Lue lisää perjantain Etelä-Suomen Sanomista.

Jari Taari
jari.taari@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi