Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Onko huora enää huora?

Tyyliltään halventava. Merkitykseltään prostituoitu, lutka, portto ja hutsu, määrittelee Kielitoimiston sanakirja sanan huora.

Loukkaavan sanan käyttö nousi otsikoihin viikonloppuna, kun muutos 2011 -puolueen eurovaaliehdokas Junes Lokka nauhoitti nauhoitti Ylen päällikön kanssa käymänsä puhelinkeskustelun. Lokka julkaisi sen videopalvelu Youtubessa otsikolla ”Ylen joku huora soitti 2.11.”.

Yhtiö harkitsee oikeustoimia Lokkaa vastaan. Ylen uutistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen sanoo, että videon otsikointi ylitti hyväksyttävän rajan. Lokan mielestä huora-sanan käyttö on puhekieltä. Hän kertoo käyttävänsä nimitystä ihmisestä, josta ei pidä.

Huorittelu samoin kuin homottelu ovat ilmiöitä, joihin voi törmätä jo koulumaailmassa, verkkomaailman anonyymeistä keskustelupalstoista puhumattakaan.

Joskus kuulee koululaisten tervehtivän toisiaan reippaasti: Mitä homo?

Jos ystävät saavat käyttää tällaista nimitystä toisistaan, mitä julkisuudessa on soveliasta sanoa?

Soitetaan erikoistutkija Vesa Heikkiselle Kotimaisten kielten keskukseen.

Heikkinen ei ole kuullut Yle-kohusta, mutta halventavien sanojen käytöstä hän tietää.

- On totta, että tiettyjä sanoja voidaan käyttää jopa niin, että ne kääntyvätkin merkitykseltään täysin päälaelleen. Ystävät voivat käyttää keskinäisessä viestinnässään rajujakin ilmaisuja, jotka heidän keskustelussaan merkitsevät aivan muuta kuin mikä niiden sanakirjamerkitys on, hän sanoo.

Kahdenvälisten tai ystäväporukan välisten keskustelujen lisäksi tietyt ilmaisut voivat vakiintua esimerkiksi suljetun verkkoyhteisön kielenkäyttöön.

Sanan merkityksen määrittelee siis sekä se yhteys, jossa sanaa käytetään, että se, ketkä sanaa käyttävät. Julkisessa keskustelussa Heikkinen suosittelee noudattamaan hyvän tavan mukaista käytäntöä.

- Hyvä nyrkkisääntö on pyrkiä käyttämään sanoja niissä merkityksissä, jotka niille ovat yleiskielessä vakiintuneet. Erityisesti tämä koskee julkista kielenkäyttöä. Ylilyöntejä aroissa asioissa pitäisi välttää.

Heikkisen mielestä Lokan perustelu kuulostaa erikoiselta.

- Voi olla, että sana kuuluu kyseisen henkilön puhekieleen ja kavereiden kanssa käytettyyn kieleen. Nyt on kuitenkin kyse käsittääkseni julkisesta kielenkäytöstä, kun video on ladattu Youtubeen. Nyt sanaa tulkitsevat muutkin kuin kaverit, ja heidän tulkintansa todennäköisesti ankkuroituvat yleiskielessä vakiintuneisiin merkityksiin.

Piia Kujala

Piia Kujala
piia.kujala@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi