Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kymmenen nuorta vaatineen Viikinki-veneen yöllinen turma muistetaan yhä

Veneonnettomuus kosketti suuresti Lahtea.

Syksyisenä yönä 30. syyskuuta vuonna 1978 tapahtui Hangon edustalla tuhoisa veneonnettomuus, joka kosketti suuresti Lahtea. Kymmenestä hukkuneesta lähes kaikki olivat silloisia tai entisiä kultaseppäkoulun opiskelijoita.

Vene ajoi pimeässä karille eksyttyään reitiltä. Kaikki kymmenen kyydissä ollutta nuorta menehtyi, kun apu ei ehtinyt ajoissa paikalle. Ensimmäiset ruumiit löydettiin vasta seuraavana aamuna.

Mediamylläkkä tapahtuneen ympärillä jatkui pitkään, sillä veneen hylky saatiin nostettua vasta useiden yritysten jälkeen melkein kaksi viikkoa uppoamisen jälkeen.

Turman jälkeen onnettomuustutkinnan suorittanut lautakunta teki ministeriöille pitkän listan parannusehdotuksista. Meriturvallisuusmääräyksiin tehtiinkin tuon jälkeen paljon tiukennuksia, mutta osa vaati vuosia aikaa toteutuakseen.

Erään onnettomuudessa henkensä menettäneen sisko on huojentunut tiedosta, että kaikilla nuorilla oli pelastusliivit päällä. He tekivät kaikkensa pelastuakseen, mutta tuohon aikaan ei vielä ollut pakollisena varusteena radiolähettimiä, joilla olisi ollut helpompaa pyytää apua. Nuoret jopa sytyttivät tulen veneen kannelle näkyäkseen pimeässä yössä, kun hätäraketit loppuivat.

Onnettomuuden jälkeen käytiin pitkään oikeutta ja pohdittiin, olisiko pelastustöissä voitu tehdä jotain paremmin. Vielä 1970-luvulla meripelastuksen koordinoiminen oli monen tahon hallinnassa ja toimintaohjeiden tulkinnanvaraisuuden takia lisäapu jäi hälyttämättä. Nykyään rannikkovartiosto vastaa operaatioiden koordinoinnista.

Annastiina Airaksinen
annastiina.airaksinen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi