Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Hevosharrastuksen suosio elvytti perinneammatin

Satulaseppä Jutta Luhtinen arvostaa ammattinsa pitkiä perinteitä. Kuva: ESS

Satulasepän ammatti katosi aikoinaan Suomesta hevosten mukana. Pitkään ammattilaisia oli vain muutama, mutta nyt sepän palveluita tarvitsee uusi heppaharrastajien sukupolvi.

Alan elpymistä avittaa Ypäjän Hevosopistoon perustettu Suomen ensimmäinen satulasepän koulutus. Aluksi koulutuksen käyvät alan ammattilaiset, mutta tulvaisuudessa tarkoitus on kouluttaa alalle uusia tekijöitä. Töitä riittäisi yhä useammalle satulasepälle.

- Tilauksia tulee kaukaa, ja harrastajat ymmärtävät hyvän satulan merkityksen entistä paremmin. Alalle mahtuisi lisääkin tekijöitä, kertoo Suomen Valjas- ja Satulasepät ry:n puheenjohtaja Jutta Luhtinen.

Luhtinen on yksi ensimmäisistä uuden koulutusohjelman opiskelijoista. Vaikka työ on Luhtiselle jo tuttua, virallinen koulutus tuo turvaa asiakkaille.

- Satulasepän työ vaatii taitoa, mutta sitä on periaatteessa voinut tehdä kuka vain. Nyt koulutus ja alan yhdistys takaavat työn laadun.

Sekä ratsastajan että hevosen turvallisuus on satulasta kiinni, joten sepän taidoilla ja materiaalien laadulla on väliä.

- Tavallinen suutari ei tiedä, mitä kunkin remmin tai soljen täytyy kestää. Toisaalta esimerkiksi ohjien kuuluu hajota, jos hevonen astuu niiden päälle. Väärien materiaalien käyttö voi johtaa pahoihin onnettomuuksiin.

Lue lisää tiistain Etelä-Suomen Sanomista.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi