Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kun autosi ovet eivät aukea, syy voi olla tässä!

Radiotaajuudet saattavat vaikuttaa auton keskuslukitukseen. Kuva: ESS

Autojen keskuslukitus temppuilee Lahdessa Rauhankadulla lähellä Radiomäkeä ja rautatieaseman pysäköintialueella Radiomäen puoleisessa osassa. Kiusa on kuitenkin satunnainen eikä välttämättä iske kaikkiin automerkkeihin.

Viestintäviraston tarkastusinsinöörit paikallistivat vian läheisen radiotaajuuden aiheuttamaksi häiriöksi. Keskuslukitusavaimien kauko-ohjaus toimii hyvin tavallisesti radiotaajuudella 433, 92 megahertsiä ja Lahdessa radioamatöörikerhon toistin Radiomäellä taajuudella 434, 600 megahertsiä.

Kun toistin lähettää, auton keskuslukitus voi lakata toimimasta ja kun lähetys loppuu, ovet aukeavat ja sulkeutuvat normaalisti. Lähetyksen aikana näkyi Viestintäviraston mittausauton laitteistossa selvä piikki.

Läheinen radiotaajuus voi aiheuttaa harmia, vaikka toimitaan sallituilla taajuuksilla. Tarkastusinsinööri Yrjö Hämäläinen muistuttaa, että autojen lukitusohjaus toimii ns. yhteiskäyttökaistalla, jolla toimii monenlaisia muitakin laitteita. Ongelmia voivat aiheuttaa esimerkiksi kiinteistöjen hälytysjärjestelmät tai autojen varashälyttimet, jos ne ovat vikaantuneet ja jumiutuneet lähettämään jatkuvasti.

Jos radiohäiriö iskee keskuslukitukseen, kannattaa avaimella osoittaa läheltä sitä kohtaa, missä lukitusjärjestelmän vastaanotin on. Tavallisesti ne ovat kojelaudassa. Toinen keino on turvautua keskuslukitusavaimen sisällä olevaan vara-avaimeen.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi