Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Jyrki Katainen, ryhdytkö kummiksi?

Taiteilija Kaisa Salmi kahlaa tulevan performanssinsa areenalla Fellmaninpuistossa. Kuva: ESS

Taiteilija Kaisa Salmen huhtikuisen suurperformanssin järjestelyt ovat täydessä käynnissä. Tiistaina hän oli Lahdessa keskustelemassa poliisin ja palolaitoksen kanssa tapahtuman turvallisuusasioista.

Todellisesta suurperformanssista onkin kyse, sillä Salmen tavoitteena on saada Lahden Fellmaninpuistoon 22 000 ihmistä 28. huhtikuuta. Performanssi käsittelee vuoden 1918 sodan tapahtumia Lahdessa. Tuolloin 22 000 punavankia odotti Fellmanin pellolla kuusi päivää tuomiotaan.

Ilmoittautumisia on otettu vastaan jo jonkin aikaa. Salmi kertoo katsoneensa ilmoittautuneiden määrän viimeksi pari viikkoa sitten. Tuolloin mukaan oli ilmoittautunut tuhat ihmistä, niin yksittäisiä ihmisiä kuin parin-kolmenkymmenen hengen porukoitakin. Tavoitteeseen on siis vielä matkaa, mutta Salmi ei ole huolissaan.

- Performanssiin on vielä aikaa. Moni ilmoittautuu varmasti vasta lähempänä sitä eivätkä kaikki edes ilmoittaudu. Tässä on myös tulossa lähempänä performanssia haastatteluja ynnä muuta julkisuutta, joten asiaa saadaan ihmisten tietoisuuteen.

Salmi on luottavainen, että 22 000 ihmistä on mahdollista saada kasaan. Hänen mukaansa varsinkin kulttuuriväki on ollut kiinnostunut performanssista. Tyytyväinen Salmi sanoo olevansa, jos paikalle saadaan edes 6 000-7 000.

Performanssin suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen ja kummeiksi on lupautunut muun muassa Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta, tanssija-koreografi Jorma Uotinen, oikeushammaslääkäri Helena Ranta ja Lahden kaupunginteatterin näyttelijä Tapani Kalliomäki.

Salmi on pyytänyt kummiksi myös pääministeri Jyrki Kataista, mutta hän ei ole ainakaan vielä vastannut.

Kummien tehtävänä on olla teoksen tukena. Kummit saattavat osallistua paitsi itse performanssiin, mutta he osallistuvat ainakin aihetta käsittelevään keskusteluun.

Parhaillaan Salmi työstää performanssin sisältöä. Työn takia taiteilija kertoo nyt käyvänsä niin kierroksilla, että välillä on pakko hypätä lenkille, että saa muutakin ajateltavaa.

Fellmanin pelto - 22 000 ihmisen elävä monumentti Lahden Fellmaninpuistossa 28. huhtikuuta. Ilmoittautua voit tästä linkistä. https://www.lyyti.fi/ilmoittaudu

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi