Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Nämä ovat suosituimmat lehmien nimet

Perinteiset lehmännimet ovat edelleen varsin suosittuja, mutta nykyaikakin näkyy. Joissakin naveroissa ammuu muun muassa Madonna ja Facebook.

Tämänhetkiset lehmien kärkinimet ovat Aamu, Apila, Ystävä, Yrtti ja Esikko. Tiedot käyvät ilmi Eviran nautarekisteristä, josta niitä on koonnut maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus. Aamu-nimisiä lehmiä oli 2 286 kappaletta, Apila-nimisiä 2 227 ja Ystävä-nimisiä 2 007.

Nautarekisterin mukaan vähintään kerran poikineilla lypsylehmillä suosittuja ovat edelleen monet samat nimet, kuin muutama vuosikymmen sitten. Vanhat kestosuosikit Heluna, Mansikki sekä -kki-loppuiset nimet eivät tosin ole enää kovin suosittuja. 1990-luvun lopulla suosiotaan kasvattivat julkisuudesta tutut nimet Lola ja Linda. Luonnosta valittuja nimiä ovat muun muassa vanhat tutut Orvokki, Kielo, Lemmikki ja Ruusu alalajeineen, mutta myös Liljoja ja Lillukoita esiintyy.

Ystävän ja Yrtin kauan kestänyttä suosiota voi selittää se, että y-kirjaimella alkavia suomalaisia nimiä ja sanoja on melko vähän. Tuotosseurantakarjojen samana kalenterivuonna syntyneille vasikoille annetaan samalla kirjaimella alkava nimi aakkosten etenevän kierron mukaan.

Luonteeseen tai ulkonäköön viittaavia nimiä on käytössä monia. Näitä muun muassa Äksöni, Äkkipikainen, Äksy, Äkäpussi, Äkämökö, Ynisijä, Suttura, Sutjakka ja Enkeli. Joitakin lehmänomistajia on kiehtonut aamualkuiset nimet tai ehkä nimellä viitataan vasikan syntymän vuorokaudenaikaan. Näitä nimiä ovat Aamun lisäksi muun muassa Aamunkoitto, Aamun ruska, Aamukaste, Aamusumu, Aamuntähti, Aamunkoi ja jopa Aamupuuro.

Tietoverkkotermistö on inspiroinut muutamia nimenantajia, koska jokunen lehmä on rekisterin mukaan nimetty Netiksi, Youtubeksi ja Facebookiksi. Myös kansainvälisten pop-tähtien mukaan on nimetty lehmiä. Näitä nimiä ovat rekisterin mukaan ainakin Avril Lavigne, Madonna, Shakira ja Tina Turner. Abba-nimi on niittänyt suurempaakin suosiota.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi