Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Näin selviät joulusta halvalla - katso lukijoiden vinkit

Porkkanalaatikko syntyy edullisesti joulupöytään erityisesti itse tekemällä. Kuva: ESS

ESS.fi kysyi lukijoilta, miten he selviävät ilman, että tili näyttää joulun ylenpalttisen törsäilyn ja mässäilyn jälkeen nollaa.

Vinkkejä tulikin kiitettävästi ja suuri osa niistä on varsin varteenotettavia. Lukijat kertoivat, miten selvitä ilman että jouluruokiin menisi omaisuuksia. Oleellista tuntuu olevan, että tekee mahdollisimman paljon itse. Myös lahjojen hankkimiseen tuli useita vinkkejä. Moni tekee lahjat itse tai hankkii niitä pitkin vuotta, kunhan sopiva alennusmyynti tulee eteen. Muistipa osa lukijoista mainita, että joulu on asennekysymys, eikä kiinni lahjojen tai ruuan määrästä. Poimi seuraavasta itsellesi sopivat lukijoiden vinkit:

- 'Älä osta mitään Joululla' pääsee halvimmalla. 'Älä osta muuta kuin ruokaa Joululla' pääsee toiseksi halvimmalla, kun jättää ylimääräiset sörsselitkin hyllyille. 'Älä osta kuin tarpeellista Joululla' ehkä kolmanneksi halvimmalla.

- lahjat esimerkiksi kirjat voi ostaa kirpputorilta. Kortin tilalla voi lähettää sähköposti liitteenä kuvallisen ja runolla varustetun joulutoivotuksen tai tekstiviesti toivotuksen. Joulukoristeita voi ostaa joulun alla tai joulun jälkeen alennuskoreista. Joulukoristeita voi tehdä alennuksista pitkin vuotta ostetuista askartelumateriaaleista. Joulukynttelikköjä ja lyhtyjä voi tehdä koristelemalla saviruukkuja ja lasipurkkeja esim. servettitekniikalla. Näitä voi antaa myös joulukukan tilalla. Joululahjoja voi ostella jo paljon ennen joulua alennusmyynti/poisto/loppuunmyynneistä. Varsinkin vaatteita,laukkuja voi ostaa jo syksyn aikana. Valokuva kehyksiä saa edullisesti ja niihin voi laittaa kesämuistoja tai muita kivoja kuvia esim. jouluisia.

- Hankkimalla joululahjat alemyynneistä pitkin vuotta. Eikä haittaa, jos joku lahja jää jakamatta - onhan niitä syntymäpäiviäkin!

- No, mä hommailen niit joululahjuksiks sopivii juttui pitkivvuotta. Aina tarjouksist saa pal halvemmalla, ei sit tartte miettiikku et tää sopii sille ja toi tolle.

- Luottokortit piirongin laatikkoon.

- "Joulu tulee" ilman kaupallista tarjontaakin! "Joulu-mieli" asuu "sisällämme", tuvassamme ...jos niin haluamme, ilman "markkinointiakin"! Joulu-mielen saan "puhtaasta kodista",väreistä, tuoksuista, Joulu-rauhasta, musiikista! En aio hankkia jouluherkkuja "halvalla" vaan kukkaroni mukaan laadukasta, hyvää tavaraa! ...Jos ei rahat riitä suureen ylimääräiseen tarjontaan, valikoimaan niin tyydyn vähempään määrään! ...Tärkeintä on: KIITÄN siitä mitä, mihin minulla on tänään mahdollisuudet! Lahjoihin, juhlintaan pätee sama kaava! Tällä "kaavalla" minulla ei ole ollut koskaan "MATTIA" kukkarossa Joulun jälkeen!

- ei osta mitään normaaliin arkeen poikkeavaa

- KUN MUISTAA JOULUN YDINSANOMAN ELI SEN MIKSI YLEENSÄ VIETÄMME JOULUA, JEESUKSEN SYNTYMÄJUHLAA JA KESKITTYY OLENNAISEEN, EI TARVITSE PALJOAKAAN ULKOISTA HYVÄÄ JA RAHAT SÄÄSTYVÄT. KINKKU, LAATIKOT, MUUTAMA KYNTTILÄ JA VAIN LÄHEISIMMILLE TARPEELLISET LAHJAT AUTTAA RAHOJEN RIITTÄMISESSÄ. JOULU ON PITKÄLTI ASENNEKYSYMYS, EI VIIMEISEN PÄÄLLE HANKITUT ULKOISET TEKIJÄT TEE JOULUA.

- Vain lapsille lahjoja .Eikä joulu tarvitse olla yltäkylläinen syömistenkään puolesta ,vähän on parempi eikä tarvitse joulun jälkeen valitella liika kilojaan .Meillä on aivan hyvä joulu ollut jo monta vuotta ilman lahjoja ,pieni kinkku ja kevyitä salaatteja ,laatikko ruuat eikä muuta.

- Eihän joulun ruuat maksa sen enempää kuin tavallisen viikonlopun. Itse tehden perusaineista saa edullisesti. Kinkku pitä mitoittaa sen mukaan montako syöjää ja se rittää pariksi päiväksi. Kuka jaksaa samaa kamaa päivätolkulla? 250gr kinkkua / henkilö, niin ei tarvitse heittää hukkaan loppuja. Lahjat voivat olla palveluita ja hyvän olon tuottoa. Yksi lahja voi olla esim koko perheen toive, vaikka yhteiset elokuvaliput. Mitä tavaraa pursuavaan kotiin enää on pakko hankkia? Ja vois olla vaikka uus jääpakasatinkaappi, ku vanha vetelee kohta viimeisiään. Meillä kersa ymmärtää, että lahja on läsnäoloa ja joku yhteinen haave toteutetaan jos fyffee riittää.

- joulua voi vietää rauhallisesti ilman suuria joululahja ostoja,pienet paketit jotka eivät maksa paljoa,lapsille joulu on tärkeä ja heille pienet parit paketin jotka on toivottuja lahjoja eikä liian kalliita.

- Lahjat voi tehdä itse ja tarvikkeita voi hankkia pitkin vuotta, kun sattuu edullisesti löytymään. Itsetehdyt lahjat ovat parhaita, niissä on tunnetta mukana. Tämä tapa on toiminut suvussamme yli 40 vuotta. Lapsille olemme tarvittaessa antaneet rahaa muulloin vuodenmittaan, kun tulee eteen jotain isompia hankintoja. Ruokia voi tehdä syksyn mittaan pakastimeen valmiiksi tai puolivalmiiksi, niin ei tarvitse kaikkea kerralla hankkia ja stressata joulun alla. Näin kaikki hankintoihin menevät rahat lähtevät useiden kuukausien palkasta.

- Teen joulun ruuat ja leivonnaiset itse. Ostan vain yhden lahjan/saaja. En hanki joulukuusta, joka maksaa maltaita ja hinta-laatusuhdekin on heikko. Heitän kaikki ennen joulua tulevat mainokset suoraan roskiin. Katselen televisiota ja ulkoilen kaksi kertaa päivässä.

- Tammikuun alennusmyynneistä kannattaa ostaa kaikki kirjalahjat - etenkin lastenkirjat. Samoin joulukortit kannattaa ostaa joulun jälkeen ja mieluiten kirjoittaakin ne niin valmiiksi kuin mahdollista. Koko vuoden voi ostella varastoon hyviä tarjouslahjoja (näinhän naiset kyllä aina tekevät).Tulee suunnitellumpi ja parempi ja tietysti halvempi kuin juuri joulun alla. Tosin joulun allakin usein tosi hyviä tarjouksia, osa tuotteista taas paljon kalliimpia kuin muulloin. Käsityöläisiä ja hyväntekeväisyysjuttuja kannattaa suosia jo joulun ajatuksenkin vuoksi. Myyjäisistä voi saada hyvin laadukkaita ja edullisia lahjoja. Täytyy olla tuntuma hinnoista, tarjoushintakin voi olla tarjous vain teoriassa. Kiire kyllä syö usein euroja eksponentiaaliseen tahtiin. Oi jospa meillä ois joulu ainainen ei kuulosta hyvältä, mutta niiden lahjojen osalta joulu kannattaa pitää mielessä koko vuoden. Siunattua adventtia ja joulua toimitukseen! Terveisin T Tonteri

- Älä osta valmisruokia, ei edes puolivalmiita tee kaikki itse. Porkkanat, lantut ja punajuuret ovat todella halpoja. Unohda kerma, käytä maitoa on halvempaa ja tietenkin kevyempää. Osta tanskalainen kinkku, se on halvempi. Jos sinulla ei ole keittokirjoja kirjastosta saa lainaksi ruokakirjoja tai käytä nettiä se on aarreaitta. Silakat on tarjouksessa, tee etikka ym. säilykkeet ajoissa kellariin tai jääkaappiin. Seuraa kauppojen tarjouksia, säästät todella paljon jos vain haluat vähän nähdä vaivaa. Kaikki laatikot voi tehdä puolivalmiiksi etukäteen pakkaseen. Rosollin ainekset tehdään tietenkin etukäteen keittämällä punajuuret ja porkkanat ym. ja pakkaseen. Emäntä säästää itseään ja hermojaan ja perhettaan valmistelemalla etukäteen ruokia niin paljon kuin se on mahdollista. Torttu- ja piparitaikinat olen ostanut valmiina ne ovat niin halpoja ja aina tarjouksessa. Meitä on tänä vuonna 5 ihmistä syömässä jouluruokia ja rahaa ruokiin kuluu reilu 100e. Lahjoja olen ostanut jo pitkin syksyä. Veronpalautukset ovat tietenkin lisäapu joululahjojen ostossa. Paljon tulee tehtyä myös itse ja jokainen voi tehdä sitä mitä osaa. Voi antaa lahjaksi myös aikaansa. Tai siivousapua tai lastenhoitoapu on myös ihana. Annan tänä jouluna 3 ihmiselle lahjaksi tilauslehden puoleksi vuodeksi. Nyt on hyviä tarjouksia niitä saa jopa puoleen hintaan ja maksu lehdistä tulee vasta ensi vuoden puolella, joten ei kuormita joulua. Nämä löysin netin kautta. Ihanaa joulua ja eikä unohdeta sitä perimmäistä syytä miksi joulua vietetään.

- Lahjoja hankkiessa kannattaa ehdottomasti vertailla hintoja. Netissä on usein todella hyviä erikoistarjouksia, mutta päälle tulee yleensä myös postikulut (sekä mahdollinen viivästyminen toimituksessa). Yllättävän halpoja löytöjä tekee vain ahkerasti etsimällä, usein ihan tavallisista marketeista. Kotiin tulevia mainoksia seuraamalla saa hyvän käsityksen yleisestä hintatasosta, jolloin erikoisen edulliset tarjoukset on helpompi huomata. Kannattaa kuitenkin nähdä se vaiva, koska sillä säästää helposti kymmeniä ja jopa satoja euroja joululahjaostoksilla.

17. EI RUOKAVUORTA,EI VIINAVUORTA,EI LAHJAVUORTA,EI SUKULAISVUORTA,EI KORTTIVUORTA.

- Ei juhlita kun työnantaja antoi joululahjaksi lopputilin. Pitää elää joulu kuten arkikin centtiä venytellen.

- Ei vietä joulua ollenkaan.

- Jouluun voi valmistautua suunnittelemalla lahjaostokset siten, ettei osta turhaa roinaa, vaan sellaista, mitä todella tarvitaan. Lapsiperheiden onnea tuskin lisää muovivuoren korkeuden lisääntyminen joulun aikaan - lapsillekin voi antaa harkittuja lahjoja.Jos ei tiedä, mitä antaisi, niin silloin ei kannata ostaa "jotain vaan"!!! Joulupöydän yltäkylläisyys kuuluu asiaan, mutta raja pitää vetää jonnekin. Miksi ostaa maksapateeta, jos kukaan ei sitä halua???

- Punaisilla hinnoiteltuja on ostettava jos ehtii, rikkaammat rohmuavat nekin aina ensimmäisenä..juhlimisesta on työttömän turha haaveilla, menis vaan joulu äkkiä ohi että pääsis ongelle. Jäälle ei ole varaa kairaakaan ostaa...mistähän saisi niitä kuuluisia holkeri- silakoita halvalla?

- Paras konsti on kun elää niin ettei joulua ole mareriaalisessa mielessä olemassakaan.Otaa siitä irti vain hengellisen puolen sanoman ja tunnelman.

- Ostamme vain yhden illan jouluruokatarvikkeet (aattopäivä) ja muina pyhäpäivinä syömme tavallista arkiruokaa, ehkä siitä paremmasta päästä. Lahjaksi sellaiset tavarat, jotka ostaisimme muutenkin jossain vaiheessa enemmän ja vähemmän tarpeeseen ja huvitukseksi.

- Tee ruuat itse. Tee lahjat itse. Kudo sukkia, tee molla-maijoja...anna lahjaksi aikaasi olemalla lapsenvahtina, vanhukselle seurana. Älä käytä rahaa turhuuteen. Ennen ostettiin luistimet, sukset, talvikengät yms. joululahjoiksi. Opeta lapset pienestä pitäen säästämään.

- Joulusta voi selvitä halvimmalla esimerkiksi vain toivottamalla "Hyvää Joulua" monille vain suullisesti, unohtamalla muille varsinaisen jouluhössötyksen.

- Kun ei ostele mitään

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi