Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Anttila ei paljasta kuka hyötyy ruuan hinnan noususta

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ei suostu kertomaan, mikä taho on hyötynyt ruuan hinnan rajusta noususta. Kuva: ESS

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ei suostu kertomaan, mikä taho on hyötynyt ruuan hinnan rajusta noususta. Anttilan viime vuonna perustama työryhmä tutki, onko ruuan hinnan nousu siirtynyt tuottajalle, teollisuudelle, kaupalle vai kuljettajalle. Sen sijaan työryhmä ryhtyy nyt pohtimaan, miten kuluttajat saadaan hyväksymään hinnan nousu.

- Emme hae syyllisiä, mitä kenenkin taskuun on mennyt. Tiedän kyllä vastauksen, mutta en suostu vastaamaan, koska se ei vie hankettani eteenpäin, ministeri Anttila sanoi Radio Voiman haastattelussa vieraillessaan Lahdessa.

Kauppaa on arvosteltu ruuan hinnan nostamisesta, mutta Anttila ei sysää syytä kaupan niskoille.

- Kauppa on vahva ja se saa olla vahva. Kauppaa ei kannata syyllistää.

Sen sijaan työryhmä ryhtyy nyt pohtimaan keinoja nostaa suomalaisen ruuan statusta niin, että kuluttaja olisi valmis maksamaan siitä.

- Suomessa myydään hyvää ruokaa bulkkina ilman, että sillä on erityisarvoa kuten sillä pitäisi olla, silloin kun laadun eteen tehdään kaupassa, teollisuudessa, tilatasolla ja kuljetuksessa kovasti töitä. Kuluttajakin sitten näkee, että mitkä ruuan vahvuudet ovat. Se on hyvässä menossa.

Anttila sanoo, että maailmanmarkkinahinnat aiheuttavat ongelmia suomalaiselle tuotannolle.

- Maapallon ruuasta 90 prosenttia kulutetaan siellä, missä se tuotetaan. Maailmanmarkkinahinta edustaa 10:tä prosenttia maailman volyymista. Se määrää silti globaalisti ruuan hinnat. Me emme pysty tuottamaan maailmanmarkkinahintaan. Tuottamiskustannukset Suomessa ovat korkeat, Anttila muistuttaa.

Hän arvioi, että ruuan hinta saadaan kohtuulliseksi tuotantoketjun kaikille osapuolille pienellä nousulla.

- Kyse on vain muutamista senteistä sianlihan kilohintaa kohden. Kyse on niin pienistä marginaaleista, että kuluttaja ei sitä edes huomaa.

Anttilan mukana matkustanut MTK:n entinen puheenjohtaja ja Euroopan parlamenttivaalien ehdokas Esa Härmälä pitää käsitystä ruuan hinnasta vääristyneenä.

- 15 vuotta sitten ruoka vei kotitalouskuluista 15 prosenttia. Nyt se vie 12 prosenttia. Samaan aikaan viihde-elektroniikan, kännykän ynnä muut kulut ovat nousseet 7 prosenttiin kotitalouden kuluista. Ne vievät puolet siitä, mitä ruoka vie. Ihmiset pystyvät omilla prioriteeteillaan säätelemään kulutustaan kotitaloudessa, sanoo Härmälä.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi