Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kotimaa

Kotina muuntuva lasikuutio

Matti Koskelan talo seisoo pilareiden päällä. Kuva: ESS

Kuvataiteilija, professori Matti Koskelan ja hänen puolisonsa Marjaleena Koskelan koti herättää vielä yli 30 vuotta valmistumisensa jälkeen huomiota Lahden Kiveriössä.

Hauska ja omaperäinen, pilareiden päälle rakennettu teräsrunkoinen talo edustaa ensimmäisiä kotimaisia elementtiomakotitaloja. Ulkoseinien värit ovat sininen, punainen ja valkoinen.

Talon suunnitteli 60-luvulla kajaanilainen arkkitehti Paavo Joensalo, joka kertoi rakentamisen uusista mahdollisuuksista. Matti Koskela oli suunnittelutiimissä ideoimassa tulevaa taloaan.

Huoneiden valoisuutta voidaan säädellä irrotettavilla seinäelementeillä. Rakennusvaiheessa taloon tehtiin kiinteä lasipinta, jolloin se näytti jättimäiseltä lasikuutiolta. Koskelan perhe muutti taloon jo tuolloin, syksyllä 1969.

- Joku kävi kysymässä, tuleeko teille ollenkaan verhoja, Matti Koskela naurahtaa.

Avotakan vanhassa lehtiartikkelissa näkyvät talon alkuperäiset huoneet ja kirkkaat värit. Olohuoneen lattia oli maalattu punaiseksi. Sittemmin olohuone on siirtynyt alhaalta ylös ja lattia saanut vaalean sävyn.

Huoneet muuttuneet

Matti ja Marjaleena Koskela tapasivat opiskeluaikana ja asuivat aluksi Kajaanissa, jossa he työskentelivät opettajina. Pojat Juha, Kimmo ja Ilkka syntyivät Kajaanissa. Jossain vaiheessa perhe halusi muutosta elämäänsä. Matti Koskela sanoutui irti vakinaisesta virastaan ja perhe muutti Lahteen. Koti vanhassa talossa vaihtui vastakohtaan, modernin talon rakentamiseen.

Talo rakennettiin Domino-elementtijärjestelmällä, joka Koskelan mukaan kaatui sittemmin energiakriisiin. Taloon on tehty lisäeristyksiä ja joitakin remontteja. Muutama kylmätila on muutettu lämpimäksi.

Matti Koskela kertoo vallanneensa tilaa sitä mukaa kuin perheen kolme poikaa ovat muuttaneet kotoa. Taiteilijan ateljee ja galleria vanhoine ja uusine teoksineen ovat alakerrassa, jossa aiemmin oli myös keittiö ja olohuone. Koskela esittelee suuren kirjoituspöydän toimistokseen ja toteaa sille olevan tarvetta.

- Taiteilijan elämä ei nykyään ole mitään boheemielämää.

Yläkertaan johtavan portaikon vierellä on lämmintä vettä varaava pilari, joka lämpenee yösähköllä. Talossa on suora sähkölämmitys.

Kierros talossa jatkuu portaita yläkertaan.

- Täällä on meidän kotimme, Koskela viittaa ympärilleen.

Kodin kalusteissa näkyy pariskunnan kiinnostus muotoiluun. Olohuoneessa on muun muassa harvinainen Ilmari Tapiovaaran Askolle suunnittelema tuoli sekä Alvar Aallon kalusteita.

- Tuoli on ollut meillä koko avioliittomme ajan, Marjaleena Koskela sanoo.

Taide näkyy yhtä lailla ympäri kotia.

- Tuon tein Ateneumissa opiskeluaikana, tuo on kuvataideleiriltä Korpilahdelta, nuo ovat taiteilijaystävien teoksia Islannista, Japanista ja Ranskasta, Matti Koskela viittoilee seinillä näkyviin teoksiin.

Olohuoneessa isäntä avaa radion, jossa soi klassinen musiikki. Tila ei ole aina ollut yhtä avara. Ennen siinä olivat pariskunnan makuuhuone ja käytävän toisella puolella poikien omat, pienet huoneet. Niissä oli kerrossängyt, jotta kaveritkin mahtuivat vierailemaan.

Taiteen täyttämässä talossa ei ole kielletty lapsia touhuamasta. Koskelan pariskunnan puhe kääntyy lapsenlapsiin, jotka saavat rakentaa majoja tyynyistä ja peitoista. Ukin kanssa lapset maalaavat ja askartelevat. Yksi lapsista, Topi, käy ukkinsa kanssa laskettelemassa. Matti Koskelalta taittuvat sekä laskettelu että hiihto, hän on ollut suksilla 56 vuotta ja opettanutkin hiihtoa.

Milja Kungas

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi