Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

"Puheet synnytystalkoista ovat naurettavia" – ei lapsia tehdä yhteiskunnan takia, sanoo vastasyntyneen poikavauvan lahtelaisisä Paavo Beckman

Karoliina ja Paavo Beckmanin uusperheessä on yhteensä viisi poikaa. He vievät omalta osaltaan syntyvyyskäyriä ylöspäin. Tilanne maakunnassa ja Suomessa on kuitenkin ikävä: syntyvyys laskee ennätysvauhtia. Pienenevät ikäluokat muuttavat taloutta ja yhteiskuntaa monin tavoin.

Karoliina ja Paavo Beckmanin vastasyntynyt poikavauva on pariskunnan kolmas yhteinen lapsi. "Tästä herrasta tulee veronmaksaja vasta 25-30 vuoden päästä. Jos Suomeen halutaan työikäistä väkeä nopeasti, pitäisi avata ovet esimerkiksi tänne hakeutuville yrittäjille", Paavo Beckman sanoo. Kuva: Sami Lettojärvi

Karoliina ja Paavo Beckmanin kahden päivän ikäinen, nelikiloinen poikavauva uinuu tyytyväisenä äitinsä sylissä Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Keinutuolin rauha jää taakse, kun poika puetaan elefanttipukuun ja asetellaan turvakaukaloon. Kotona odottavat puolitoista- ja nelivuotiaat isoveljet sekä Paavo Beckmanin 14-vuotiaat kaksospojat.

Samalla kun syntyvyys laskee koko maassa ja Päijät-Hämeessä ennätysvauhdilla, Beckmanit vievät käyriä toiseen suuntaan.

Joku voisi sanoa, että he osallistuvat kiitettävästi synnytystalkoisiin. Kaikenlaiset talkoo- ja kestävyysvajepuheet eivät kuitenkaan saa pariskunnalta pisteitä.

– Ajatus synnytystalkoista kuulostaa naurettavalta. Eihän kukaan tee lapsia yhteiskunnan takia. Sitäpaitsi tämä juuri syntynyt herra on veronmaksaja vasta 25–30 vuoden kuluttua. Kun työikäistä väkeä tarvittaisiin nopeasti lisää, Suomeen kannattaisi ottaa esimerkiksi tänne ulkomailta hakeutuvia yrittäjiä, Paavo Beckman sanoo.

Beckmaneille ei aluksi ollut selvää, että yhteisiä lapsia olisi kiva olla. Karoliina Beckman oli jopa ajatellut, ettei tule äidiksi ollenkaan. Äitiys kuitenkin yllätti myönteisesti, se ei ollutkaan jotain, joka ”pilaa elämän”. Beckman innostui aiheesta niin, että alkoi perhevapaalla pitää Mamabreikki-sivustoakin.

Parin päivän ikäisenä poikavauva Beckman lähtee Päijät-Hämeen keskussairaalasta kotiin veljeskatraan jatkoksi. Kuva: Sami Lettojärvi

Lasku alkoi kahdeksan vuotta sitten

Äitiyden ja isyyden uusiin rooleihin pääsevät tänä vuonna tutustumaan vain noin 1 500 päijäthämäläisen vastasyntyneen vanhemmat.

Synnytysten määrä on laskenut vuosi toisensa perään, eikä suunnanmuutosta ole näkyvissä. Kymmenessä vuodessa vauvaluku on tipahtanut lähes neljänneksellä.

Pudotus on täällä ollut hiukan jyrkempää kuin muualla maassa. Syntyvyyden lasku koettelee Päijät-Hämeessä erityisesti maaseutukuntia, kun taas Lahdessa vastasyntyneiden määrä on pysynyt tuhannen hengen yläpuolella. Viime vuonna Lahdessa syntyi 1 023 vauvaa.

Syntyvien määrän yhtäjaksoinen lasku alkoi Suomessa kahdeksan vuotta sitten. Vuonna 2011 vauvoja syntyi vajaat 60 000. Viime vuonna syntyneitä oli viidenneksen vähemmän, reilut 47 500.

Karoliina ja Paavo Beckman ovat tyytyväisiä Päijät-Hämeen keskussairaalaan. Karoliina Beckman on aiemmin synnyttänyt pääkaupunkiseudulla. Kuva: Sami Lettojärvi

Näivettymisen kierre?

Lasten määrän väheneminen vaikuttaa monin tavoin yhteiskuntaan. Aluksi se pienentää päivähoidon ja koulutuksen kustannuksia kunnissa.

– Kunnissa päivähoitoryhmiä supistetaan ja päiväkoteja suljetaan. Sama toistuu kouluissa, sanoo pääekonomisti Minna Punakallio Kuntaliitosta.

Punakallion mukaan etenkin pienissä kunnissa muutos on iso, vaikka syntyvyys on kaikkein alhaisin suurkaupungeissa.

– Pienissä kunnissa lasten ja nuorten tilalle tulee vanhusten hoivaa ja ikääntymiseen liittyvien vaivojen ennaltaehkäisyä.

Muutos voi olla myös vaikea.

Täydet pisteet Lahdelle. Täällä toiveet otetaan huomioon ja kätilöillä on aikaa. Kolmen pojan äiti Karoliina Beckman

– Vaikka päivähoito- ja koulutuskustannukset pienenevät, ongelmaksi muodostuvat kiinteät kustannukset, jos kunnissa pyritään ylläpitämään entisenlaista palveluverkkoa, huomauttaa tutkimusneuvonantaja Tarmo Valkonen Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta.

Päijät-Hämeen kunnissa kouluikäisten lasten määrä vähenee nopeasti Lahtea lukuun ottamatta. Oppilasennusteiden mukaan Lahden ympäristökunnissa on 5–6 vuoden kuluttua noin 1 500 peruskoululaista nykyistä vähemmän. 2020-luvun puoliväliin mennessä oppilasmäärät vähenevät noin 10–30 prosenttia kunnasta riippuen, ellei muuttoliike tuo uusia lapsia alueelle.

Muutokset voivat johtaa kuntien yhteistyön syventymiseen, kuntaliitoksiin tai lakisääteisten palvelujen karsimiseen pienemmissä kunnissa, kuten kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) on esittänyt.

Pahimmillaan hiipuva syntyvyys käynnistää näivettymisen kierteen. Päiväkotien ja koulujen sulkemisessa häviää myös työpaikkoja ja verotuloja. Se kiihdyttää poismuuttoa ja näännyttää yrityksiä.

Lahdessa on hyvä synnyttää

Samalla kun vauvojen määrä vähenee, synnyttäjien keski-ikä nousee. Lahden seudullakin synnyttämään tullaan entistä iäkkäämpinä. Sekä uusien että jo aiemmin synnyttäneiden äitien keski-ikä maakunnassa oli viime ja edellisenä vuonna keskimäärin 30,4 vuotta. Luku on lähellä koko maan vastaavaa keskitasoa.

Karoliina Beckman on nyt 36 ja hänen miehensä Paavo 43-vuotias. Onko vielä toiveissa lisää pelaajia joukkueeseen tai kenties prinsessa poikajoukon jatkoksi?

– Kyllä tämä on nyt tässä, Karoliina Beckman sanoo.

Vaikka huolipuheet syntyvyydestä ovat yleisiä, Beckmanit ovat kohdanneet myös toisenlaisia kommentteja. On ihmetelty, miksi Karoliina viihtyy perhevapaalla, vaikka hänellä on kaksi tutkintoa ja asiantuntijatyö Finfamissa. Paavo on saanut osin huumorilla höystettyä kuittailua omasta poikajoukkueesta.

Tuoreen poikavauvan synnytys oli perheen ensimmäinen kokemus Päijät-Hämeen keskussairaalasta. Isoveljet ovat syntyneet Helsingissä.

– Täydet pisteet Lahdelle. Täällä tilat ovat mahtavat ja omia toiveita voidaan ottaa huomioon. Kätilöilläkin oli aikaa aivan eri tavalla kuin pääkaupungissa. Huomasin tämän jo neuvola-aikana, Karoliina Beckman sanoo.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Sari Vanninen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi