Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

Lemmenjoen kohun jälkipyykki jatkuu oikeudessa – Ilmavoimien ex-komentaja valitti tuomiostaan

Kenraalimajuri evp. Sampo Eskelinen valitti palvelusrikostuomiostaan korkeimpaan oikeuteen. Kuva: Tiina Mutila

Karjalan lennoston syksyllä 2017 Lemmenjoella järjestämän harjoituksen jälkipuinti jatkuu vielä oikeudessa. Ilmavoimien entinen komentaja, kenraalimajuri evp Sampo Eskelinen, 55, on valittanut saamasta palvelusrikostuomiosta korkeimpaan oikeuteen.

Koska Eskelinen syyte käsiteltiin Helsingin hovioikeudessa ensimmäisenä oikeusasteena, korkein oikeus on ottanut valituksen käsittelyynsä eikä Eskelisen tarvinnut hakea siihen erikseen valituslupaa.

Hovioikeus tuomitsi Eskelisen palvelusrikoksesta 30 päiväsakkoon, josta tuli hänelle maksettavaa 1 770 euroa ja runsaat 1 400 euroa todistelukustannuksia.
 

Eskelinen oli Ilmavoimien komentajana Karjalan lennoston silloisen komentajan Markus Päiviön esimies. Hovioikeuden mukaan Eskelinen jätti tahallaan käynnistämättä esitutkinnan Päiviöstä viipymättä vielä siinäkin vaiheessa, kun Eskeliselle oli kattavasti kerrottu Päiviön epäasiallisesta käyttäytymisestä.

Hovioikeus tuomitsi Päiviön esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta 60 päiväsakkoon, josta tuli maksettavaa 3 000 euroa sekä runsaat 2 800 euroa kärsimyskorvauksia, todistelukustannuksia ja muita kuluja.

Päiviö tyytyi tuomioonsa eikä hän vie prosessia enää eteenpäin. Tuomion on hänen osaltaan siksi nyt lainvoimainen ja hän maksaa korvaukset.

Vaikka Eskelinen valitti tuomiostaan korkeimpaan oikeuteen, vielä ei ole varmaa, täytyykö syytettyä ja todistajia kuulla vielä uudelleen.

– Emme ole pyytäneet suullista käsittelyä, Eskelisen asianajaja Heikki Maunila vahvistaa.

KKO ei ole vielä ilmoittanut, käsitteleekö se asian vain kirjallisen aineiston perusteella.

Maunilan mukaan Eskelisen valituksessa vaaditaan ensisijaisesti hylkäämään syyte, koska hän ei katso syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Toissijaisena vaihtoehtona esitetään, että Eskelinen jätettäisiin tuomitsematta rangaistukseen, vaikka hänet tuomittaisiin palvelusrikoksesta tai tuottamuksellisesta teosta.

Eskelinen vaatii syytteen hylkäämistä, koska hän mielestään teki Päiviön käyttäytymisestä esiselvittelyä eli hankki asiasta lisää tietoa saadakseen oikean kuvan asiasta.

Eskelinen vetosi jo hovioikeudessa siihen, ettei hänellä ollut tiedossa rikosnimikkeitä, millä Päiviöstä olisi tullut käynnistää esitutkintaa. Hän piti myös Lemmenjoen leirin osallistujien, yhteiskunnallisten vaikuttajien, tavoittamista osin aikaa vaativana.

Eskelisen puolustuksen mukaan Ilmavoimien komentajalla kurinpitoesimiehenä oli lain jättämää harkintavaltaa, miten mahdollista epäilyä käytöksestä selvitetään ja etenkin missä aikataulussa.

Asta Tenhunen
asta.tenhunen@savonsanomat.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi