Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

Puolustusvoimien sisäisessä verkossa voi käräyttää työtekijän nimettömänä – valvontakokeilu alkaa viidessä yksikössä

Laillisuusvalvontakanavalla on Puolustusvoimien ylimmän johdon tuki, sillä kokeilupäätöksen allekirjoitti heinäkuun lopussa Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Kuva: Jussi Nukari

Puolustusvoimissa otetaan käyttöön sähköinen ilmoituskanava, jossa työntekijät voivat ilmoittaa Puolustusvoimien toiminnassa havaitsemistaan epäkohdista kuten esimerkiksi epäasiallisesta käytöksestä tai taloudellisista väärinkäytöksistä.

– Rohkaisemme ilmoittamaan omalla nimellä, mutta anonyymiuskin on sallittua. Nimettömyys varmistetaan teknisesti niin, ettei tietojen antajan henkilöllisyys ole jäljitettävissä, Puolustusvoimien laillisuusvalvonnasta vastaava asessori Tuija Sundberg kertoo.

Kokeilu kestää puoli vuotta

Laillisuusvalvontakanava on tulossa vuoden loppuun mennessä koekäyttöön Pääesikunnassa Helsingissä, Kaartin jääkärirykmentissä Helsingissä, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnassa Tampereella, Lapin lennostossa Rovaniemellä ja Rannikkoprikaatissa Kirkkonummella.

Puolen vuoden kokeilun jälkeen päätetään, laajeneeko kanava kaikkiin joukko-osastoihin ja muihin hallintoyksiköihin.

Laillisuusvalvontakanava on tarkoitettu kaikille työntekijöille. Puolustusvoimissa työskentelee noin 12 000 henkilöä, joista noin 8 000 on sotilaita ja noin 4 000 siviiliä.

Kanava on käytännössä Puolustusvoimien intranet-sivuilla oleva lomake, jolla välitetään tietoa Pääesikunnan kirjaamon kautta Pääesikunnan oikeudelliselle osastolle.

Kanava saattaa laajeta myös varusmiesten, reserviläisten sekä kriisinhallintajoukkojen käyttöön, mikäli kokeilun tulokset ovat tarpeeksi myönteisiä. Tällöin kanavan potentiaalisten käyttäjien määrä nousee kymmeniin tuhansiin.

Sundbergin mukaan viime aikojen väärinkäytökset – esimerkiksi Ilmavoimien Lemmenjoen harjoituksessa – eivät ratkaisseet laillisuusvalvontakanavan kokeilun aloittamista.

– Kanavan valmistelu aloitettiin jo ennen näitä tapahtumia.

"Halusimme olla ajoissa liikkeellä"

Sundbergin mukaan laillisuusvalvontakanavan kokeilu tehdään, koska kaikessa julkisen vallan käytössä on noudatettava tarkoin lakia. Valvontakanavalla myös helpotetaan sekä yhdenmukaistetaan väärinkäytösepäilyistä ilmoittamista.

Pyrimme kertomaan kanavasta etukäteen mahdollisimman paljon, jotta kaikki sitä käyttävät tietävät, mihin se on tarkoitettu. Asessori Tuija Sundberg

Tällä hetkellä Puolustusvoimissa voi ilmoittaa epäkohdista esimerkiksi esimiehelleen sekä sisäiselle tarkastukselle tai sisäiselle laillisuusvalvonnalle.

– Halusimme myös olla ajoissa liikkeellä, sillä Euroopan unionin piirissä vireillä olevat lainsäädäntöhankkeet tulevat mitä todennäköisimmin edellyttämään kansallisilta viranomaisilta nykyistä laajempia ilmoitusjärjestelmiä, Sundberg sanoo.

Kokeilussa hankitaan tietoa laillisuusvalvontakanavan toimivuudesta, ilmoitusten määristä ja eri asiaryhmien esille tulosta. Kokeilussa myös testataan järjestelmän tekninen toimivuus ja ilmoitusten käsittelyprosessit.

Laillisuusvalvontakanavalla on Puolustusvoimien ylimmän johdon tuki, sillä kokeilupäätöksen allekirjoitti heinäkuun lopussa Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Timo Kivinen, joka yleni elokuun alussa kenraaliksi ja aloitti Puolustusvoimain komentajana.

Voimakkainta vastustusta Upseeriliitossa

Kuinka varmistatte, ettei kanavan kautta tehdä pilailuilmoituksia kuten kävi poliisin eettisessä kanavassa sen alkuvaiheessa?

– Luotamme virkamiehiimme, että he ovat järkeviä ja käyttäytyvät virkavastuun edellyttämällä tavalla. Pyrimme myös kertomaan kanavasta etukäteen mahdollisimman paljon, jotta kaikki sitä käyttävät tietävät, mihin se on tarkoitettu, Sundberg vastaa.

Laillisuusvalvontakanavan kokeilun vaatimat valtakunnalliset yt-neuvottelut on jo käyty henkilöstöjärjestöjen kanssa. Vielä on edessä yt-kierros kokeiluun osallistuvissa viidessä hallintoyksikössä.

Sundbergin mukaan henkilöstöjärjestöt ovat korostaneet kokeilussa työntekijöiden oikeusturvaa ja yksilönsuojaa sekä niihin liittyviä riskejä.

– Osa henkilöstöjärjestöistä on suoraan vastustanut laillisuusvalvontakanavaa. Voimakkainta vastustus on ollut Upseeriliitossa, asessori Tuija Sundberg kertoo.

Rai Suihkonen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi