Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

Myllysaari on luontoidylli keskustan kupeessa – ravintolayrittäjä toivoo vanhalle paviljongille kunnostusta

Myllysaari on suosittu kesänviettopaikka ravintola Kommodorin aukioloaikojen ulkopuolellakin. Kävelyretki jää kuitenkin usein huonommalla säällä tekemättä, sillä saareen on matkaa ja auto täytyy jättää mantereelle.

Myllysaareen johtava silta on lahtelaisille tuttu näky. Laajoen mukaan ravintolalle saa tulla autollakin, jos liikkuminen on muuten vaikeaa. Kuva: Mirja Hussain

Myllysaaren ravintola on kolmatta kesää auki myös päivävieraille. Pian 110-vuotias paviljonki toimi pelkästään tilausravintolana 12 vuoden ajan. Kesäravintola avasi ovensa kesälomalaisille, kun Bus Burgerin ja Bus Gelaton omistaja Eeva Laajoki laajensi yritystoimintaansa Myllysaaren kommodoriin vuonna 2017.

Saari on tunnettu kauniista luonnostaan. Mantereelta Myllysaareen on puolen kilometrin kävelymatka pienten saarten ja siltojen kautta. Se on tunnelmallinen ja suosittu kävelyreitti.

– Myllysaaren puitteet ovat upeat. En tiedä, onko Lahdessa hienompaa terassia, Laajoki huudahtaa iloisesti.

Paviljongin ulkoseinät ovat uuden maalikerroksen tarpeessa. Kuva: Mirja Hussain

Samalla hän tuo myös esiin kesäravintolan sijainnin haasteita. Lounasaikaan ei riitä asiakkaita, koska ravintola on hieman syrjässä kaupungin kiireisimmästä keskustasta.

– Viime kesänä kokeilimme olla auki jo aamusta alkaen, mutta se ei ollut kannattavaa, Laajoki harmittelee.

Tänä kesänä Laajoki päätti, että Kommodorin ei kannata toimia lounasravintolana, sillä työpaikkojen ja Myllysaaren välin kulkemiseen kuluu liian kauan aikaa. Koska saareen ei saa ajaa autolla, ravintola on sään armoilla.

– Jos sataa, kukaan ei lähde kävelemään tänne. Aurinkoisella säällä asiakkaita riittää, yrittäjä miettii.

Teiden sulkeminen muulta liikenteeltä Iron Man -kilpailun aikaan verotti asiakkaita rajusti.

– Kun tie suljettiin, ravintolaan ei päässyt kukaan. Tapahtumien pitäisi tuoda asiakkaita, ei viedä kaikkia pois.

Myllysaaren paviljongin tornista avautuu näkymä Vesijärvelle. Vaikka Eeva Laajoki on toiminut Myllysaaren ravintolan yrittäjänä jo kolmatta kesää, hän kiipesi torniin ensimmäistä kertaa viime viikolla. Kuva: Mirja Hussain

Purjehdusseuran saari on paikallisten suosiossa

Myllysaareen pääsee myös vesireittejä. Vierasvenelaituri on käytössä vasta harvakseltaan, koska toiminta alkoi vasta tänä vuonna. Heille varattuja laituripaikkoja on 15.

Myllysaaressa on vierasvenelaituri ja Lahden purjehdusseuran omia venepaikkoja. Kuva: Mirja Hussain

– Moni ei varmaankaan tiedä, että laituri on uusittu. Aiemmin siihen ei kunnon puolesta voinut rantautua, Laajoki pohtii.

Saari rakennuksineen on Lahden purjehdusseuran omistuksessa. Ravintolan ja laitureiden lisäksi Myllysaaresta löytyy sauna ja savusauna.

– Mietimme jatkuvasti, miten Myllysaarta voisi kehittää. Viimeisimpänä uusittiin sauna ja laituri, sanoo Lahden purjehdusseuran Pekka Jaakkola.

Savusauna lämpiää työläytensä takia harvoin, ja Laajoen mukaan vasta remontoitu sähkösaunakin on lähinnä yritysporukoiden virkistäytymiskäytössä.

– Venekunnat ovat harvoin niin suuria, että he täyttäisivät saunan. Lauteille mahtuu helposti 15 henkeä, Laajoki kertoo.

Sauna lämpiää tilauksesta 150 eurolla, jonka lisäksi jokaisesta saunojasta tulee 7 euron lisämaksu.

Uusittu laituri ei vielä ole tuonut Myllysaareen veneilijöitä. Lahden purjehdusseuran omat venepaikat Myllysaaressa vastoin menivät kuin kuumille kiville. Kuva: Mirja Hussain

Myllysaari on auringonottajien, lenkkeilijöiden, lintubongareiden ja koiranulkoiluttajien suosiossa ravintolan aukioloaikojen ulkopuolellakin.

– Koirat olisi hyvä pitää kiinni, sillä saaressa on linnunpesiä, purjehdusseuran palkkaama kiinteistönhoitaja Tommi Ilola muistuttaa.

Laajoki uskoo Myllysaaren suosion pohjautuvan paikan kauniiseen luontoon ja pitkään historiaan. Paviljonkirakennus on kaupungin suojelukohde. Sauna- ja laituriremonttien valmistuttua myös päärakennus kaipaisi kunnostusta.

– Ulkoseinät ovat maalausta vailla. Muitakin pintoja voisi uusia, Laajoki miettii.

Paviljongin torniin johtaa jyrkkä puinen portaikko, jossa on 40 askelmaa. Kuva: Mirja Hussain
Sanni Laine
sanni.laine@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi