Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

Päijät-Hämeen kesäyliopiston tarjonta on ennätyksellisen monipuolinen –  "Moni mieltää avoimet korkeakoulutukset yksinäiseksi puurtamiseksi"

Moni opiskelupaikkaa vaille jäänyt nuori joutuu näinä viikkoina pohtimaan tulevan välivuoden suunnitelmiaan. Vaikka kevään korkeakouluhaussa olisi jäänyt tyhjin käsin, Lahden alueella on tänä syksynä hyvät mahdollisuudet käynnistää yliopisto- tai ammattikorkeakouluopinnot avoimen väylän kautta.

Kesäopintojen kirjo on kasvanut Lahdessa. Avoimen yliopiston opintolinjojen määrä on lisääntynyt jopa kolmanneksella. Kuva: Mirja Hussain

Moni opiskelupaikkaa vaille jäänyt nuori joutuu näinä viikkoina pohtimaan tulevan välivuoden suunnitelmiaan. Vaikka kevään korkeakouluhaussa olisi jäänyt tyhjin käsin, Lahden alueella on tänä syksynä hyvät mahdollisuudet käynnistää yliopisto- tai ammattikorkeakouluopinnot avoimen väylän kautta.

– Tänä vuonna on ennätyksellisen laaja avoimen yliopiston tarjonta. Opintolinjojen määrä on lisääntynyt enemmän kuin yhdellä kolmasosalla aiempiin vuosiin verrattuna, kertoo Päijät-Hämeen kesäyliopiston rehtori Eija Pollari. Uutuuksia ovat esimerkiksi kemian perusopinnot, palvelumuotoilun perusopinnot sekä luovan kirjoittamisen perusopinnot.

– Myös gerontologiaa on ollut aika harvakseltaan tarjolla. Lääketieteen ja oikeustieteen opintojakin on nyt tarjolla monipuoliset ryppäät, Pollari sanoo.

Hänen mukaansa kestosuosikkeja ovat esimerkiksi sosiaalityön ja terveysliikunnan opintojaksot. Tänä vuonna Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan kesäyliopistot järjestävät ensimmäistä kertaa yhteiset kauppakorkeakoulun väyläopinnot, joiden menestyneimmät suorittajat otetaan suoraan opiskelijoiksi LUT-yliopiston kauppakorkeakouluun.

Kansanopistossa kasvatustiede on suosikki

Lahden kansanopiston Vapaa akatemia tekee yhteistyötä Turun ja Helsingin yliopistojen sekä Lahden ammattikorkeakoulun kanssa. Rehtori Petri Pullisen mukaan etenkin kasvatustieteen perusopinnot sisältävä kasvatus- ja opetusalan linja on ollut viime vuosina suosittu. Psykologian perusopintoihin voi hakeutua Lahden kansanopistossa nyt toista kertaa.

– Viime vuonna se ei ollut mikään huippumenestys, ryhmässä taisi olla 12 henkeä.

Pullisen mukaan hakijamäärät voivat vaihdella vuosien välillä suurestikin.

Lue myös: Avoimen ammattikorkeakouluopetuksen suosio moninkertaistui muutamassa vuodessa, ja avoimen yliopistonkin suosio on selvässä kasvussa
 

– Kokeilimme esimerkiksi Japanin kielen ja kulttuurin linjaa, joka tuli yhtenä vuonna täyteen helposti. Seuraavana vuonna tarjosimme samaa kovin odotuksin, ja tuli enää muutama hakija, Pullinen sanoo.

Hänen mukaansa opiskelijoiksi hyväksytään lähtökohtaisesti kuka tahansa, joka on valmis maksamaan opinnoistaan. Hän ei kuitenkaan suosittele avoimen korkeakoulun opintoja ilman lukiotaustaa.

– Haastattelemme hakijat lyhyesti. Jos on selvästi elämänhallinnan ongelmia, teemme karsintaa. Se on reilua muita opiskelijoita kohtaan.

"Moni mieltää yksinäiseksi puurtamiseksi"

Päijät-Hämeen kesäyliopistossa opinnot painottuvat iltoihin ja viikonloppuihin, Vapaassa akatemiassa lukujärjestys on täydempi.

– Moni mieltää yliopistojen tai ammattikorkeakoulujen avoimet koulutukset yksinäiseksi verkossa puurtamiseksi. Meillä on 25 lähituntia viikossa. Palvelemme esimerkiksi juuri lukion päättäneitä, jotka pystyvät irrottautumaan täysipäiväiseen opiskeluun, Pullinen sanoo.

Päijät-Hämeen kesäyliopiston Pollari toivoisi näkevänsä avointen opintojen parissa nykyistä enemmän tuoreita ylioppilaita.

– Taas jäi paljon nuoria vaille haluamaansa yliopistopaikkaa. Jos ei ole ihan varma hakualastaan, meillä voi tehdä kurkistuksen opintoihin. Vaikka suoraa väylää korkeakouluun ei olisikaan, pääsykokeissa on huomattavasti paremmassa asemassa kun on lukenut oppiainetta, Pollari sanoo.

Avoin amk

Opintopisteen hinta maksimissaan 15 euroa

Lahden ammattikorkeakoulun avoimella puolella voi opiskella eri koulutusalojen opintoja iästä tai pohjakoulutuksesta riippumatta.

Niin kutsutut polkuopinnot ovat laajoja opintokokonaisuuksia, jotka koostuvat yleensä kunkin alan ensimmäisen vuoden opinnoista.

Polkuopinnot suorittanut voi hakea tutkinto-opiskelijaksi erillishaun kautta.

Avoimen ammattikorkeakoulun hinnat vaihtelevat kouluittain, mutta ne ovat maksimissaan 15 euroa opintopistettä kohden. Polkuopintojen vuosimaksu on Lamkissa 400 euroa.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi