Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

Luhtikadun tulipalossa se jälleen kerran nähtiin – bitumikatto on palomiehille viheliäinen vastus

Lahden Luhtikatu 3:ssa riehunut tulipalo pääsi asuinhuoneistosta talon yläpohjaan, jolloin pelastusmiehet joutuivat purkamaan kattoa. Talon koko lisäsi purku-urakan työläyttä. Kuva: Ruska Paronen

Lahden Liipolassa maanantai-iltana syttyneen kerrostalopalon sammutus oli työläs urakka. Viisikerroksisen talon ylimpiä rakenteita oli katon bitumipinnan vuoksi vaikea saada auki, mikä hidasti palopesäkkeiden löytymistä ja sammuttamista.

Palomiehet ovat törmänneet samaan ongelmaan ennenkin, sillä bitumikatto on kerrostaloissa yleinen ratkaisu.

– On iso haaste, kun se (so. bitumi) lämpenee, niin se pehmenee ja tarttuu kiinni joka paikkaan, kuvailee pelastuspäällikkö Veli-Pekka Niemikallio Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Niemikallion mukaan bitumi sotkee terät mistä tahansa työkalusta, jolla kattoa yritetään avata. Bitumipinta on naulattu alustaansa kiinni, jolloin se ei ole myöskään siirrettävissä sivuun samalla lailla kuin kattolevy.

Katon purkamisurakkaa lisäsi Niemikallion mukaan sekin, että kyseessä oli leveä ja korkea kerrostalorakennus.

Kattoa jouduttiin avaamaan, koska talon ylimmässä kerroksessa palaneesta asunnosta särkyi ikkuna, ja ulos levinneet liekit pääsivät yläpohjan alta ullakolle.

Hyväksi havaittu materiaali

Bitumi on rakennusteknisesti sallittu ja hyväksi havaittu kattomateriaali, jota ei ole edes paloteknisillä perusteilla luokiteltu arveluttavaksi.

– Tämä on enemmän pelastuslaitosten ongelma kuin muiden ongelma, huomauttaa vanhempi asiantuntija Ilpo Leino Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä.

Paloturvallisuusmääräyksissä ei puhuta mitään kattomateriaaleista. Sen sijaan muun muassa aurinkopaneeleista on lyhyt maininta, jonka mukaan katolla laajalle alueelle asennettujen paneelien paloturvallisuus pitää tarkistaa tulen leviämisen estämiseksi.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi