Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

It-gurun mielestä Lahteen ei osunut kyberhyökkäystä – "Se on vaan seksikkäämpi termi"

Lahden kaupungin tietojärjestelmiä vaurioittaneen kyberiskun jälkien korjaaminen jatkuu edelleen. Suomen tunnetuimpiin kuuluva tietotekniikka-asiantuntija, tietokirjailija Petteri Järvinen näkee paikallisissa virusten aiheuttamissa ongelmissa kummallisia piirteitä.

Puutteellinen virussuoja voi päästää haittaohjelman päätelaitteisiin ja tietoverkkoon. Viruksen levittämisen syynä voi olla pelkkä kiusanteko tai taloudellisen hyödyn tavoittelu. Kuva: Sauvo Jylhä

Kyberhyökkäykseksi nimitetty haittaohjelma Lahden kaupungin tietoverkossa ei todellisuudessa ole kyberhyökkäys. Tätä mieltä on Suomen johtaviin tietotekniikka-asiantuntijoihin kuuluva espoolainen tietokirjailija Petteri Järvinen.

– Se (so. kyberhyökkäys) on vaan seksikkäämpi termi, kun ennen puhuttiin haittaohjelmasta tai viruksesta. Ei Lahdenkaan tapauksessa ole käsittääkseni mistään muusta kysymys. Nykyään on vain modernia puhua hienoilla termeillä, koska se kuulostaa hienommalta.

Tietokonevirus halvaannutti Lahden kaupungin tietoliikenteen kaksi viikkoa sitten, ja vahingon korjaamista jatketaan edelleen. Poliisi puolestaan jatkaa syyllisen etsimistä.

Petteri Järvinen varaisi kyberhyökkäys-termin järeämpiin tapauksiin, joissa esimerkiksi rikollisjärjestöt tai valtiot järjestelmällisesti pyrkivät kampittamaan vastapuolen tietoliikennettä tai pääsemään käsiksi luottamuksellisiin tietoihin.

Valtiollisista kyberhyökkäyksistä Järvinen mainitsee esimerkkeinä Yhdysvaltain ja Venäjän keskinäiset tietotekniikkaiskut.

Kyberhyökkäyksestä on kysymys ainakin silloin, kun haittaohjelmilla aiheutetaan järjestelmällisesti erittäin tuntuvaa vahinkoa yhteiskunnan perustoimintoihin. Esimerkiksi lentoliikenteen tietojärjestelmiä on pidetty yhtenä mahdollisena iskun kohteena. Kuva: Arkisto/ Sauvo Jylhä

Miksi sama toistuu?

It-asiantuntija näkee outoja piirteitä Lahden kaupungin tietoverkkovaikeuksissa. Ennen nykyistä virushyökkäystä Lahden viranomaiset olivat pulassa viime vuoden helmikuussa, kun bitcoin-kryptovaluuttaa louhinut haittaohjelma valjasti kaupungin tietojärjestelmät omaan käyttöönsä.

– Kyllä se herättää ihmetystä, että miksi. Mikä on todennäköisyys sille, että tällainen ongelma sattuu kaksi kertaa saman kunnan verkossa, kun ei muualta Suomesta ole vastaavia tapauksia tullut?

Järvisen mukaan on mahdollista, että virukset ovat päässeet kaupungin tietoverkkoon huonosti suojatun palvelimen tai ohjelmiston kautta. Vahinko on voinut tapahtua myös niin, että joku kaupungin työntekijöistä on avannut viruksen saastuttaman tiedoston, jolloin haittaohjelma on päässyt tietoverkkoon.

Poliisi ei toistaiseksi ole löytänyt viitteitä siitä, että kaksi viikkoa sitten paljastuneen virushyökkäyksen leviäminen johtuisi kenenkään yksittäisen työntekijän virheestä.

Petteri Järvinen pitää haittaohjelmien levittäjien tavoittamista erittäin vaikeana etenkin silloin, jos syyllinen on ulkomailla. Sen sijaan Suomessa toimineita tietomurtautujia ja palvelunestohyökkäyksen tekijöitä on saatu kiikkiin.

– Poliisin kyky toimia ainakin Suomen rajojen sisällä on näiden tutkintojen perusteella kehittynyt merkittävästi siitä, mitä se oli aikaisemmin, kiittää Järvinen.

Töitä riittää edelleen

Lahden kaupungin tietoverkon kunnostus jatkui juhannuksen yli ja jatkuu edelleen. Terveysasemilla palvelut on saatu pitkälti kuntoon. Silti muun muassa ajanvaraus ei vielä toimi kunnollisesti.

– Aikoja pystytään kuitenkin antamaan sekä kuvantamisia ja näytteenottoja toteuttamaan, sanoo terveyden ja sairaanhoitopalvelujen toimialajohtaja Juhani Sand Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Sand uskoo, että alkaneen viikon aikana virushyökkäyksen jälkien korjaamisessa edistytään merkittävästi.

Haittaohjelma ei kohdistunut suoraan hyvinvointiyhtymän järjestelmiin. Lahden tietoverkon yhteydet yhtymän verkkoon jouduttiin vian leviämisen estämiseksi katkaisemaan, ja siitä seurasi ongelmia yhtymän sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintaan.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi