Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

Tältä näyttää Suomen väestöllisessä keskipisteessä – Hauho on ollut maan napa jo 20 vuotta

Weberin piste sijaitsee Lahdesta noin 70 kilometriä luoteeseen. Muuttoliikkeet siirtävät pistettä etelään.

Tältä näyttää Suomen väestöllisessä keskipisteessä Hauholla. Kuva: Sami Kuusivirta

Kuvassa näkyvä metsämaisema ei ole mikä tahansa pöpelikkö, vaan Suomen väestöllinen keskipiste. Se siirtyi Hauholle vuonna 1995 ja on liikkunut siellä viimeiset kaksikymmentä vuotta. Hauho liitettiin Hämeenlinnaan vuonna 2009.

Väestöllinen keskipiste, eli niin sanottu Weberin piste on paikka, josta on lyhin matka kaikkien suomalaisten koteihin. Hauholla sijaitseva piste on ikään kuin maan asutuksellinen napa tai painopiste. Viimevuodesta piste on siirtynyt noin kilometrin etelään, sillä yhä useampi ihminen suuntaa pääkaupunkiseudulle.

Väestöllinen keskipiste onkin metsässä

Äkkiseltään ei arvaisi, että ollaan asutuksen keskiössä, kun auto kaartaa Mäyränkorventielle Hauholla. Kivet rapisevat hiekkatiellä, eikä ketään näy missään. Vain muutama maalaistalo jossain metsän takana. Tältä tieltä 260 metriä etelään ja olemme paitsi metsän myös Suomen väestöllisessä keskiössä.

Väestöllinen keskipiste sijoittuu tyypillisesti syrjäisille paikoille, mutta jos paikallisilta kysytään, ei sijainti ole sittenkään niin kummallinen.

– Hauho on ollut historiallisesti keskipiste. Vanhaan aikaan se oli maatalouden ja kulttuurin kehto, sanoo Tuulokseen ostoksille tullut Lauri Siukola. Siukola asuu vanhalla sukutilallaan Hauhon vieressä Hauhontaustassa.

Suomen tulevaisuus näyttäisi siirtyvän etelään

Suomen väestöllinen keskipiste saadaan, kun maa jaetaan noin 100 000:een neliökilometrin kokoiseen ruutuun. Sitten selvitetään, kuinka paljon kussakin ruudussa on asukkaita, ja näin määrittyy väestöllinen ydin.

Hauho on ollut historiallisesti keskipiste. Vanhaan aikaan se oli maatalouden ja kulttuurin kehto. Lauri Siukola

Nyt metsikössä sijaitsevan paikan löytää koordinaateilla 61,1023 astetta pohjoista leveyttä ja 24,6662 astetta itäistä pituutta. Maalaisromanttisissa maisemissa sijaitseva piste kertoo Suomen tulevaisuudesta. Raikkaassa metsäilmassa kaupunkien vetovoima ei tunnu kovin konkreettiselta, mutta piste valuu tulevaisuudessakin yhä etelämmäs.

Kuva: Anssi Hietamaa

Maalta voi päästä yllättävän nopeasti kaupunkiin

Kartasta näkee, että paikka on jo siirtynyt muutamassa kymmenessä vuodessa huomattavasti, mikä kertoo muuttoliikkeistä.

Asutuksen keskittyminen ja idän vetovoiman heikentyminen muuttavat painopistettä. Siinä missä maaseutu hiljenee, lännessä Turku ja Tampere vetävät ihmisiä puoleensa. Tilastot osoittavat, että väestö keskittyy, koko Suomen väkimäärä vähenee ja useilla seuduilla alueet autioituvat.

Hauhon kupeeseen paluumuuttanutta Henna Aaltosta ei haittaisi, vaikka yhä useampi muuttaisi maaseudulle.

– Kyllähän se on mahtavaa, että ihmisiä tulee yhä landelle. Täältä on kuitenkin lyhyt matka kaikkialle.

Myös Lauri Siukolalle Hauhontausta on oivallisen keskeinen asuinpaikka.

– Minun teki tiukkaa muuttaa maalle, mutta kyllä täältä on hyvät kulkuyhteydet, Siukola sanoo.

Hämeenlinnan keskustaan on puolen tunnin ajomatka, ja moottoritietä hurauttaa kasvukeskuksiin, kuten Helsinkiin, Tampereelle tai vaikkapa Lahteen tunnissa.

Väestöllinen keskipiste lipuu hiljalleen etelään. Toivo laajasti asutetusta Suomesta ei kuitenkaan vielä ole menetetty, kun katsoo keskipisteen maalaismaisemaa. Kuva: Sami Kuusivirta

Weberin piste ei tule kääntymään

Vielä neljäkymmentä vuotta sitten Weberin piste oli pohjoisemmassa. Vaikka piste on vaihtanut paikkaansa, on Luopioisten Rautajärven kylässä yhä muistopaasi, joka pystytettiin aikanaan väestöllisen keskipisteen kunniaksi. Nykyisestä pisteestä on 40 kilometrin matka muistomerkille.

Jotta Weberin piste muuttaisi kulkusuuntansa pohjoisemmaksi, täytyisi itäiseen Suomeen syntyä massiivinen kasvukeskus. Nykytrendin valossa sellaista ei kuitenkaan ole näkyvissä.

Mikä?

Weberin piste kertoo väestön liikkeistä

Saksalainen tilastomaantieteilijä Alfred Weber kehitti 1900-luvun alussa menetelmän, jolla mitataan alueen asutuksen painopiste.

Suomen väestöllinen keskipiste eli Weberin piste on asutuksen painopisteen mittari.

Kesällä 2019 piste sijaitsee Hämeenlinnan Hauholla, jossa se on liikkunut viimeiset 20 vuotta.

Pisteen tarkan sijainnin kertovat koordinaatit ovat 61,1023 astetta pohjoista leveyttä ja 24,6662 astetta itäistä pituutta.

Keskipisteen liikkuminen kertoo asumisen keskittymisestä pääkaupunkiseudulle.

Pisteestä on Helsingin keskustaan reilut sata kilometriä.

Suomen pohjoisimpaan kylään eli Utsjoen Nuorgamiin matkaa kertyy liki tuhat kilometriä.

Mikäli piste jatkaa liikettään odotettavaan tapaansa, se siirtyy Hämeenlinnasta Janakkalaan muutaman kymmenen vuoden kuluessa.

Helmi Hämäläinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi