Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

Ensimmäiset järjestelmät toimivat jo – Lahden kyberhyökkäyksen jälkien tarkistaminen vie aikaa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän Lahden toimipisteiden tietokoneita ei enää tulla liittämään Lahden kaupungin tietoverkkoon. Kuva: Arkisto / Anton Soinne

Ensimmäisiä järjestelmiä ja nettisivustoja on saatu takaisin käyttöön Lahden kaupungin tietoverkkoa ja työasemia kohdanneen kyberhyökkäyksen jäljiltä. Virustorjuntaohjelma havaitsi haittaohjelman viime viikon tiistaina.

Tällä hetkellä kaupungin internet-liittymä on kiinni.

Tietohallintojohtaja Marko Monni Lahden kaupungilta kertoo, että palveluita avataan yksi kerrallaan. Liian hätäinen sivustojen palauttaminen veisi takaisin lähtöruutuun.

– Ei auta, vaikka kuinka lisättäisiin väkeä tekemään järjestelmien palauttamista. Tarkistukset täytyy tehdä huolella, yksi järjestelmä kerrallaan. Se tietysti hidastaa palveluiden palauttamista, Monni kertoo.

Järjestelmät asetettu tärkeysjärjestykseen

Kaiken kaikkiaan tarkistettavia ja palautettavia järjestelmiä on 55. Puhdistustyöt ovat täydessä vauhdissa. Maanantaina vajaa kymmenen prosenttia järjestelmistä saatiin takaisin yleiseen käyttöön. Toimivien järjestelmien joukossa on muun muassa Lahden kaupungin verkkosivut.

– Vielä tarkistetaan, toimivatko kaikki liitännäisjärjestelmät kuten viranhaltijapäätökset, Monni sanoo.

Toisena, liki valmiina kokonaisuutena Monni mainitsee Primus Wilma -järjestelmän, jota käytetään koulumaailmassa.

Tarkistettavat järjestelmät on asetettu tärkeysjärjestykseen. Korkeimpaan tärkeysluokkaan kuuluu esimerkiksi kirjastopalvelut ja kaupungin ylläpitämä kassajärjestelmä.

Lainojen uusinta, varausten teko ja niteiden saatavuuden tarkistaminen eivät toimi, kun kirjastojärjestelmä on pois käytöstä.

Kassajärjestelmä toimii vaihtelevasti. Kierrätyskeskus Patinassa oli maanantaina ongelmia kassajärjestelmän kanssa, mutta samaa järjestelmää käyttävissä kaupungin henkilöstöravintoloissa ei ollut vastaavia hankaluuksia.

Haittaohjelma pystyisi lamaannuttamaan kaupungin

Haittaohjelman havaitsemisen jälkeen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä katkaisi yhteyden Lahden kaupungin tietoverkkoon. Tietoliikennekatkoksesta on ollut monenlaista harmia sosiaali- ja terveyspalveluiden sujuvuudelle. Marko Monni kertoo, että hyvinvointiyhtymän Lahden toimipisteet tullaan kytkemään yhtymän omaan verkkoon, jotta vastaavaa ei enää pääse tapahtumaan. Monnin mukaan kytkentä koskee noin 2000 tietokonetta.

Kun järjestelmien toiminta on saatu palautettua ennalleen, kaupunki selvittää, miten käyttäjien ja ohjelmistojen tietoturvakäytäntöjä kiristetään. Monni sanoo, että sekä käytänteitä että teknologiaa tullaan muuttamaan.

Lue myös: Tietoverkon häiriöt huolestuttavat lahtelaisia: "Tällaisia herätyksiä on hyvä saada"
 

Pahimmillaan haittaohjelma olisi pystynyt lamaannuttamaan koko kaupungin toiminnan.

– Sellaisessa tilanteessa pitäisi keskittyä rakentamaan nopeasti vaihtoehtoisia toimintatapoja. En halua edes ajatella, että niin kävisi, Monni sanoo.

Henrika Havumäki
henrika.havumaki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi