Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

Äänestys-into jakautui Suomessa

Suomalaisten äänestysinto oli eurovaaleissa todella jakautunut. Siinä missä Helsingin äänestysprosentti nousi 55,7:ään, Lappi jäi liki 20 prosenttiyksikköä matalammalle, 36,9 prosenttiin. Eduskuntavaaleissa Helsingin äänestysprosentti oli 77,7, Lapissa 69,3.

Eurovaaleissa Lappia vielä piirun verran heikommin äänestivät Savo-Karjala (36,4 prosenttia) ja Kaakkois-Suomi (36,5 prosenttia). Idässä äänestysaktiivisuus on perinteisestikin jäänyt länttä matalammaksi.

Mielenkiintoista on, että äänestysaktiivisuus – tai oikeammin sen puute – korreloi ainakin jossain määrin EU-tukien määrän kanssa.

– Kun katsotaan sekä maaseututukia että EU:n rakennerahastotukia, erot asukasta kohden laskettuna ovat valtavan suuria Suomen alueiden välillä. Kaikkein suurimman tukitason alueilla suhtaudutaan aika skeptisesti EU:hun, ja se näkyy myös vähän laiskempana äänestämisenä, sanoo aluetutkija Timo Aro, joka työskentelee asiantuntijana aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:ssä.

Paradoksi on sama kuin brexitinkin yhteydessä. Hanna Wass

Mikseivät EU-tuet motivoi käyttämään äänioikeutta?

– Paradoksi on sama kuin brexitinkin yhteydessä, toteaa yleisen valtio-opin professori Hanna Wass Helsingin yliopistosta STT:lle.

Wassin mukaan äänestämisessä merkkaa lompakkoa enemmän identiteetti. Kasvukeskuksissa, joissa äänestysaktiivisuus on suurempi, identiteetti on eurooppalaisempi.

Lisäksi korkeakoulutetut ja hyvätuloiset äänestävät aktiivisemmin. Heikoimmin kehittyvillä syrjäseuduilla puolestaan väestön ja työllisyyden kehitys vaikuttaa kiinnostukseen äänestää, kuten muissakin vaaleissa.

– Jos hyvinvointi lisääntyy, mutta se ei näykään omassa arkitodellisuudessa, se ei voimaannuta, vaan lannistaa, Wass sanoo.

Aron mukaan kyse on eroista luottamuksen tunteessa, tulevaisuususkossa – ja yhteisön vaikutuksessa.

– Jos on alhaisen äänestysaktiivisuuden perinne ympäröivällä alueella, kyllähän se vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin ja käyttäytymiseen samaten kuin korkean äänestysaktiivisuuden alueella.

Tuuli Oikarinen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi