Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

Etua ministeri-kokemuksesta

Komissaari: Kataisesta Suomella on mahdollisuus komission varapuheenjohtajuuteen.

Jyrki Katainen vieraili politiikan toimittajien lounastilaisuudessa. Kuva: Vesa Moilanen

Suomella on tulevallakin kaudella mahdollisuus saada Euroopan komission varapuheenjohtajan pesti hoidettavaksi, arvioi EU-komission nykyinen varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

Kataisen mukaan tämä kuitenkin riippuu Suomen tulevan komissaarin profiilista, kokemuksesta ja kiinnostuksen kohteista.

Katainen asetteli sanojaan varovaisesti, kun puheeksi tuli, kuka Suomen seuraava komissaari voisi olla. Hän ei halua ottaa kantaa nimispekulaatioihin.

Suomessa on ollut tapana, että pääministeripuolue asettaa komissaariehdokkaan.

– Se on todennäköisesti Antti Rinteen (sd.) ratkaisu, mitä hän arvottaa, kokoomuslainen Katainen toteaa.

Julkisissa spekulaatioissa on arvioitu, että komissaaripelissä ovat vahvoilla SDP:n Jutta Urpilainen, Eero Heinäluoma ja Miapetra Kumpula-Natri.

Yleisellä tasolla Katainen huomauttaa, että komissaarille on etua ministerikokemuksesta jo työn hoitamisen kannalta sekä siksi, että silloin voi saada myös painavan salkun komissiossa.

Toisaalta Suomen komissaarina on aiemmin ollut keskustan Olli Rehn, joka toimi tehtävässä ennen ministerinpestiä.

Julkisessa keskustelussa on myös esitetty, että EU-jäsenmaat voisivat esittää komissaaripaikoilleen yhden ehdokkaan sijaan kahta: mies- ja naisvaihtoehdon.

Katainen pohtii, että jotkin jäsenmaat saattavat tällaiseen ratkaisuun päätyä. Hän arvelee, että seuraava komission puheenjohtaja halunnee lisätä sukupuolten välistä tasa-arvoa komissiossa, mutta sanoo sen olevan vaikeaa.

Tällä hetkellä komission 28 jäsenestä 9 on naisia.

Kataisen mukaan nykyinen komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vaihdatti kuusi nimeä jäsenmaiden alkuperäisistä komissaariehdotuksista vuonna 2014.

– Kaikki ei ollut sukupuolinäkökulmasta vaihtolistalle meneviä, mutta osa oli, Katainen sanoo.

– Tiedän, että siinä oli joidenkin maiden kohdalla se, että hän halusi sieltä tietyn naisehdokkaan, jolla hän pystyi lisäämään naiskomissaarien määrää.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri kannattaa kahden ehdokkaan mallia, mutta ei lähde patistamaan todennäköistä tulevaa pääministeriä Antti Rinnettä asiassa suuntaan taikka toiseen.

– En lähde ohjeistamaan Rinnettä, millä tavalla tässä pitäisi nyt toimia. Siitä olen iloinen, että lasikattokysymys on otettu esille tässäkin suhteessa, sillä se vallitsee edelleen monella sektorilla yhteiskunnassa, Kumpula-Natri sanoi STT:lle.

Arvioidessaan suomalaisten mahdollisuuksia EU:n huippuvirkoihin Jyrki Katainen toteaa, että korkeat nimitykset ovat palapeli, jossa monen sattuman pitää napsahtaa kohdalleen.

EU:n huippuvirat pyritään täyttämään pian vaalien jälkeen. Avoinna ovat huippukokouksia johtavan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan paikka, komission puheenjohtajuus, korkean edustajan eli EU:n ulkoministerin paikka sekä Euroopan keskuspankin pääjohtajuus.

Keskustelussa Euroopan keskuspankin seuraavasta pääjohtajasta on ollut esillä kaksikin suomalaisnimeä: Erkki Liikanen ja Olli Rehn.

Heta Hassinen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi