Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

18 maakuntaaja julkinen kuski

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen hallintomallista on löydetty ratkaisu. Hallitusta muodostava SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi sovusta torstaiaamuna.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa kootaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen kuntaa suuremmille itsehallinnollisille alueille. Itsehallinnollisia maakuntia on 18.

Tätä perusratkaisua eli soten kokoamista kuntaa suuremmille itsehallinnollisille alueille ei valmistella parlamentaarisesti. Maakuntien toiminnasta, talou­desta ja hallinnosta säädetään erillisellä lailla.

Maakuntavaalit toteutuvat eli maakuntavaltuutetut valitaan vaaleilla.

Soten pitää edetä ensimmäisenä, siitä on yhteinen näkemys. Kansanedustaja Anu Vehviläinen (kesk.)

Hallitus selvittää Uudenmaan, pääkaupunkiseudun tai Helsingin alueen erillisratkaisun yhteistyössä alueen kaupunkien ja kuntien kanssa vuoden 2019 loppuun mennessä.

Maakunnat tuottavat palvelut pääosin julkisina palveluina. Yksityinen ja kolmas sektori toimivat täydentävinä palveluiden tuottajina. Kuntien osalta tämä ratkaistaan erillisen selvityksen pohjalta vuoden 2019 loppuun mennessä.

Tämä tarkoittaa sitä, että maakunnat tuottavat sote-palvelut eli esimerkiksi terveyskeskusten vastaanotot pääosin julkisina palveluina.

Hallitusneuvottelujen sote-ryhmää vetänyt kansanedustaja Anu Vehviläinen (kesk.) sanoo, että tavoitteena ovat monialaiset maakunnat, mutta niitten tehtävistä ei ole tässä yhteydessä tehty mitään päätöksiä.

Parlamentaarinen työryhmä arvioi vuoden 2020 loppuun mennessä sitä, mitä tehtäviä kunnilta, kuntayhtymiltä ja valtiolta voitaisiin siirtää maakunnille.

– Soten pitää edetä ensimmäisenä, siitä on yhteinen näkemys. Sote on se ensimmäinen ja pyritään aika nopeasti lainsäädäntötyöhön. Siinäkin on selvitettäviä asioita, Vehviläinen sanoi.

Nyt on sovittu, että ensimmäisessä vaiheessa pelastustoiminta ja ensihoito tulevat uusien maakuntien tehtäviksi.

Maakunnat ovat saamassa myös verotusoikeuden. Maakuntavero selvitetään parlamentaarisessa työryhmässä vuoden 2020 loppuun mennessä samoin kuin monikanavarahoituksen purkaminen.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi