Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset
Ari
Helminen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi

Sote liimaa keskustaa Säätytalolle

Hallitusneuvottelujen tunnelma 29koheni, mutta vaikeat talous,- vero- 29ja työllisyysratkaisut ovat levällään.

Näkökulma

Hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) torstaina julkistama sote-sopu oli taktisesti viisas veto ja balsamia keskustan haavoihin. Se sitouttaa keskustaa aiempaa tiiviimmin hallitusneuvotteluihin, kun sen yksi kynnyskysymys ja ikiaikainen tavoite maakunnista on toteutumassa.

Syntynyt neuvottelutulos oli toisaalta odotettu. Ennen vaaleja kaikki puolueet puhuivat leveämmistä hartioista ja maakunnista kokoomusta lukuun ottamatta. Ne myös vierastivat kokoomuksen ajamaa ”markkinamallia”.

Mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikki on sovittu.

Keskustan neuvottelijat olivat alkuviikosta turhautuneet Rinteen valitsemaan neuvotteluprosessiin ja leirikoulutunnelmaan. Leirikoulutunnelmasta kertoi sekin, että monilla Säätytalon neuvottelijoilla on reppu selässä ja tennarit jalassa. Keskustan riveissä uhattiin panna peli poikki, jos talous-, työllisyys- ja verokannoista ei ala löytyä yhteistä säveltä.

Torstaina Säätytalolla oltiin huomattavasti toiveikkaampia kuin alkuviikosta. Vaikka talous- ja verotyöryhmien työ oli vielä kesken, soten ohella useista asioista on jo alkanut muodostua sopu, kuten ilmasto- ja ympäristöasioista.

Laaja yhteisymmärrys vallitsee siitä, että verotuloja tarvitaan vähintään 700 miljoonaa euroa lisää. Verotuskysymys on kuitenkin auki, kunnes neuvottelijat saavat kokonaiskäsityksen taloudesta, kuten Rinne sanoi torstaina.

Tulevan hallituksen synnytyspoltot kovenevat ensi viikolla, kun puheenjohtajat jatkavat ilmiöryhmien toiveiden ruksaamista punakynällä. Ministeriöiden virkamiehet ovat laskeneet muutosten ja uudistusten hintalappuja.

Uusiin pysyviin menoihin ollaan tiettävästi satsaamassa miljardi euroa. Toiveiden tynnyri on huomattavasti suurempi.

Jos Rinteen lupaama vappusatanen toteutettaisiin sellaisenaan, se yksin nielisi käytettävissä olevan miljardin. Todennäköinen ratkaisu on se, että takuueläkkeitä ja pienimpiä työeläkkeitä korotetaan muutamalla kympillä vuosi kerrallaan. Mitä lähemmäksi Rinteen mainitsemaa 1 400 euron rajaa tullaan, sitä pienempi korotus on.

Vaikka sote-sopu rauhoitti tilannetta, monet neuvottelijat korostivat, että mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikki on sovittu. Keskustasta muistutettiin, että puolueen neuvottelumandaatti ei jatku, jos yhdestäkin kynnyskysymyksestä joudutaan antamaan periksi.

Yksi vaikeimmista asioista on työllisyysasteen nostaminen, jossa keskustan ja SDP:n näkemykset ovat yhä kaukana toisistaan. Neuvottelijoiden olisi löydettävä todennettavia toimia, joilla työllisyysastetta saadaan nostettua.

Vasemmistopuolueet ja vihreät korostavat välttämättömyyttä suunnanmuutokselle, josta yhtenä esimerkkinä on aktiivimallin purkaminen, mikä toki käy myös keskustalle. Sillä työllisyysaste ei kuitenkaan nouse.

Kirjoittaja on Uutissuomalaisen politiikan toimittaja.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi