Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

Aikataulu petti odotetusti EU-vaalien vuoksi

Hallitusneuvottelut: Asiantuntijat epäilevät tulevan hallituksen työllisyysennusteita.

Hallitusneuvottelujen vetäjä, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vakuutti keskiviikkona neuvottelujen edistyneen. Kuva: Vesa Moilanen

Hallitusneuvotteluiden valmistuminen venyy ensi viikkoon, kertoi neuvotteluja vetävä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne keskiviikkona. Rinne perusteli 29 lykkäystä EU-vaalikiireillä. Tarkempaa aikaa hän ei täsmentänyt.

– Eiköhän tämä tule valmiiksi, Rinne väisti kysymyksen.

Lykkäys ei ollut dramaattinen, sillä juuri kukaan ei ollut uskonutkaan hallituksen olevan kasassa vielä tällä viikolla. Rinne kuitenkin vakuutti neuvotteluiden edistyneen. Hänen mukaansa neuvotteluiden talousraami ja verotusmalli olivat keskiviikkona lähes selvillä.

Seuraavaksi aletaan tehdä karsintaa ehdotuksista, joita neuvottelupöydissä on tullut. Neuvottelut jatkuvat jälleen torstaiaamuna.

Eiköhän tämä tule valmiiksi. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne

Hallitusneuvotteluissa on nyt edetty vaiheeseen, jossa olisi löydettävä rahat vaalilupausten lunastamiseen. Jo tiistai-iltana Rinne lupaili, että leikkauksia ei tarvitse tehdä ja uusiin pysyviin menoihin ja suuriin investointeihin olisi kyllä rahaa.

Onko näin? Eteenpäin vietäväksi kaavailtujen väyläinvestointien hinta on kymmenen miljardin euron luokkaa, ja pelkästään Rinteen lupaileman eläkekorotuksen hintalappu lähentelisi STT:n tietojen mukaan 900 miljoonaa euroa. Neuvottelukäytävillä on puhuttu kaikkiaan noin miljardin euron varasta pysyviin menolisäyksiin.

Rahoitus edellyttäisi työllisyysasteen kasvua vaalikaudella nykyisestä 72,6 prosentista 75:een, minkä lisäksi verotuloja tarvittaisiin 700 miljoonaa euroa lisää. Rahaa saataisiin myös myymällä muun muassa valtion omistamia osakkeita jopa 1,5–2 miljardilla eurolla.

Hallitusneuvotteluissa mukana olevat puolueet ovat myös luvanneet satsata erityisesti koulutukseen.

STT:n haastattelemat taloustuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että työllisyysasteen nosto on erinomainen tapa parantaa julkista taloutta.

– Kun ihminen työllistyy, julkiset menot pienenevät ja verotulot kasvavat, sanoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja ja Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori Mika Maliranta.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) johtajan Elina Pylkkäsen mukaan ennusteet tukevat hallituksen näkemystä.

– Työllisyys on ennusteiden mukaan edelleenkin paranemaan päin, minkä lisäksi ansiotaso nousee.

Maliranta ja Nordean perhevapailla oleva ekonomisti Olli Kärkkäinen suhtautuvat Pylkkästä epäilevämmin työllisyysasteen paranemiseen.

– Työllisyystavoite kuulostaa epärealistiselta, mutta mielelläni olen tässä väärässä, sanoo Kärkkäinen.

Hän perustelee näkemystään sillä, että maailmantalouden suhdanteet näyttävät olevan kääntymässä pikemminkin laskuun ja Sipilän hallitus otti jo käyttöön helpoimmin löydettäviä keinoja työllistämiseen.

Sanna Nikula 
Teppo Moisio
Jussi Lankinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi