Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

Lomamatkalle voi tarvita rokotteen

Ihmiset kysyvät etenkin eläinten punkkikarkotteista, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Leena Vartiainen Yliopiston Apteekista Joensuusta.

Myös puutiaisaivotulehdukseen tehoavaa rokotetta kysytään. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määrittelemillä riskialueilla Suomessa rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja sen saa maksutta terveyskeskuksessa. Muutoin rokotteen saa vain reseptillä. Suojaan tarvitaan kolme rokoteannosta.

– Yleensä asiakkaat ovat jo lääkärin kanssa käyneet läpi rokotteen tarpeen, sanoo Vartiainen.

Vartiaisen mukaan rokotetta voi suositella, jos matkustaa lomamatkalle ja luontoon liikkumaan riskialueille, esimerkiksi Ahvenanmaalle tai Turun saaristoon.

Myös ulkomaille matkustettaessa rokote voi olla tarpeen, etenkin jos matka suuntautuu riskialueiden luontokohteisiin. Puutiaisaivotulehduksen riskialueisiin kuuluvat muun muassa osa Venäjää, Baltian maat ja osa Keski- ja Itä-Eurooppaa.

Puutiaisaivotulehdukselta suojaava TBE-rokote ei suojaa borrelioosilta eikä estä puutiaisia tarttumasta ihoon. Borrelioositartunta hoidetaan antibiootilla.

– Borrelioosi tarttuu vasta, jos punkki on iholla pitkään, 12–72 tuntia. Siltä voi suojautua pukeutumisella, käyttämällä punkkeja karkottavaa sumutetta ja tekemällä punkkitarkastukset päivittäin, neuvoo Vartiainen.

Riskialueilla 1–2 prosenttia puutiaisista levittää puutiaisaivotulehdusvirusta. Borrelioosia levittää 20–25 prosenttia puutiaisista. Punkkihysteriaan ei kuitenkaan ole aihetta.

– Vaikka puutiaisella olisi Borrelia-bakteeri, niin purema ei useinkaan johda sairauteen. On arvioitu, että yksi purema 50:stä johtaa todettavaan sairauteen, sanoo metsäeläintieteen emeritusprofessori Heikki Henttonen.

Sari Vanninen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi