Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

Pekkarinen: Tuki- keskustelu kuusessa

Hallitusneuvotteluissa on sovittava, mitä yritystuille tehdään. Parlamentaarista yritystukityöryhmää vetäneen Mauri Pekkarisen (kesk.) mielestä julkisuudessa käyty yritystukikeskustelu on ”ollut niin kuusessa, mitä ikinä voi olla”.

Pekkarinen ei niele sitä, että alennetut arvonlisäverokannat, kolme miljardia euroa, lasketaan yritystuiksi.

– Koetko saavasi yritystukea, kun ostat kaupasta ruokaa, Pekkarinen kysyy.

Toisena esimerkkinä hän mainitsee maatalous- ja aluetuet.

– Kysymys on siitä, että me maksamme ensin jäsenmaksun Euroopan unionille. Sanommeko sen jälkeen ei sieltä tulevalle rahalle? Onko siinä mitään järkeä?

Kolmas kummallisuus liittyy Pekkarisen mukaan dieselpolttoaineen tukemiseen, joka nielee noin 700 miljoona euroa vuodessa. Pekkarisen mukaan vihreät ja vasemmistoliitto poistaisivat tämän tuen.

– Onko joku ihan vakavissaan, että kun Ruotsissa polttoaine on Suomea edullisempaa, Suomen omaa teollisuutta pitäisi rangaista? Pitäisikö teollisuuden tuotteita ylhäältä alas kuljettavien yritysten kuljetuskustannusten olla korkeammat kuin mitä ne nyt ovat?

Pekkarisen mukaan yritystuista löytyy jonkun verran leikattavaa, ja hän mainitsee teollisuuden sähköveropalautukset. Teollisuus saa sähkönsä alennetulla verokannalla ja saa lisäksi palautuksia noin 230 miljoonaa euroa vuodessa maksamistaan veroista.

– Niiltä osin, mitä palautusta maksetaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä, se pitäisi ottaa heti pois. Tämä toisi 70 miljoonan euron säästöt, Pekkarinen sanoo.

Vielä parempana vaihtoehtona Pekkarinen pitää sitä, ettei palautusta anneta lainkaan ja sähkövero laskettaisiin Euroopan minimitasolle. Tästä hyötyisivät myös pienet ja keskisuuret yritykset, sillä palautusta maksetaan vain niille yrityksille, jotka maksavat sähköstään vähintään 50 000 euroa vuodessa.

Pekkarisen mukaan Suomen, Ruotsin ja Saksan maksamat yritystuet ovat aika tavalla samalla tasolla. Itäisen Euroopan maat maksavat vähemmän yritystukia, koska niiden ongelmana ei ole kustannuskilpailukyky.

Pekkarisen alkuvuodesta vetämä yritystukityöryhmä jäi tuloksiltaan köykäiseksi. Ryhmä ei päässyt sopuun tukien uudelleensuuntaamisesta eikä tukien leikkauksista.

Ari Helminen / Uutissuomalainen
ari.helminen@uutissuomalainen.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi