Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

”Ei olisi kivaa, jos oppilaita olisi liikaa”

Helinä Heinola, 8, ja Sulo Salokas, 8, käyvät 20 oppilaan 2M-luokkaa Toivakan koulukeskuksessa.

– Luokka on sopivan kokoinen. Opettajalla riittää aikaa. Ei olisi kivaa, jos oppilaita olisi liikaa. Liikaa olisi ehkä 47, Helinä Heinola sanoo.

Sulo Salokas viilaisi ryhmäkokoa hitusen.

– Voisi olla jotain 19, hän laskeskelee.

Keskisuomalaisessa Toivakan kunnassa on koko 2000-luvun syntynyt 15–33 lasta vuosittain. Viime vuonna luku oli 22 ja 2017 vain 15. Lukuja seurataan koulukeskuksessa tarkkaan, kertoo rehtori Juhani Holopainen.

– Nyt toimimme kaksisarjaisena ykkösestä ysiin, mutta pikkuhiljaa tämä muuttuu yksisarjaiseksi. Kun oppilasmäärä vähentyy, se vaikuttaa myös opettajien määrään. Toivottavasti eläköitymiset ja muut osuvat sopivasti.

Päänvaivaa tuottavat myös vaikkapa 30 lapsen ikäluokat.

– 30 lasta on yleensä liian iso ryhmä, mutta jos se jaetaan kahtia, sekään ei ole optimaalista. Mieluummin kuitenkin opetamme liian pienissä kuin liian suurissa ryhmissä.

Jos viime vuonna syntyneet muodostavat aikanaan koulun ekaluokkalaiset, he todennäköisesti päätyvät yhdelle luokalle. Luokkien koon ratkaisee Holopaisen mukaan kuitenkin paitsi ikäluokan koko myös oppilasaines. Jos joukossa on erityisen tuen tarvitsijoita, ryhmäkoko ei voi olla yhtä iso kuin muuten.

Toivakan koulukeskus kattaa koko peruskoulun ja esiopetuksen. Yhtenäiskoulu on Holopaisen mukaan ollut hyvä ratkaisu pedagogisesti. Opettajien ammattitaitoa esimerkiksi voidaan hyödyntää yli ala- ja yläkoulurajojen.

Runsaan 2 400 asukkaan Toivakassa on myös kyläkoulu. Siihenkin on toistaiseksi riittänyt kahden rinnakkaisluokan verran oppilaita. Kunnanjohtaja Pirkko-Liisa Vesterisen mukaan näyttää siltä, että tilanne jatkuu hyvänä seuraavat viisi vuotta.

– Olemme varautuneet siihen, että lapsimäärät vähenevät. Todennäköisesti emme pysty säilyttämään sellaisia ryhmäkokoja kuin nyt. Jo kolmen vuoden kuluttua joudutaan yhdistämään ryhmiä. Tietysti toivomme, että Toivakkaan muuttaisi lapsiperheitä, kuten tähän asti.

Juuri muuttovoitto on mahdollistanut pienelle kunnalle kaksi kaksisarjaista koulua.

Minna Harmaala / Uutissuomalainen
@
Outi Laatikainen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi