Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

Osa jatkaa työssä vuoden loppuun

Sote- ja maakuntauudistuksen alasajo on jo pitkällä niin maakunnissa kuin erillisissä palvelukeskuksissakin. Uutissuomalaisen selvityksen mukaan suurin osa valmistelutyöntekijöistä on jo lähtenyt maakunnista.

Esimerkiksi Päijät-Hämeessä projekti on käytännössä lopetettu. Pisimpään valmistelutyöntekijät ovat töissä Etelä-Savossa, Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla, joissa viimeiset työsuhteet päättyvät vasta vuodenvaihteessa.

Useimmissa kyselyyn vastanneissa maakunnissa työt päättyvät kesän aikana.

Pohjois-Pohjanmaalla on heinäkuun alun jälkeen töissä vielä kaksi henkilöä, joiden virkasuhteiden päättäminen on prosessissa. Pohjois-Savossa on 1,5 henkilötyövuotta syyskuun loppuun.

Valtaosa sote- ja maakuntauudistuksen työntekijöistä palaa samaan työpaikkaan kuin mistä lähtivätkin. Uutissuomalaisen kyselyn mukaan useimmissa maakunnissa työttömyysuhan alla on ollut korkeintaan muutama työntekijä. Poikkeus on Uusimaa, jossa taustavirka puuttuu 20 työntekijältä.

– Näyttäisi, ettei kukaan ole jäämässä työttömäksi, kertoo Pirkanmaan liiton maakuntajohtaja Esa Halme.

Kokopäiväisiä työntekijöitä maakunnilla oli maakunnasta riippuen muutamasta muutamiin kymmeniin. Eniten päätoimisia oli Uudellamaalla, noin 70. Oman työnsä ohella uudistusta valmisteli monessa maakunnassa satoja ihmisiä.

Maakuntien tilakeskuksen työntekijät puolestaan on pääosin rekrytoitu muualta. Taustaorganisaatio on ollut vain noin viidellä, kertoo va. toimitusjohtaja Jukka Latvala.

Vielä ei ole Latvalan mukaan tietoa, moniko on jäämässä työttömäksi, mutta moni on jo siirtynyt muualle töihin. Maakuntien tilakeskuksessa 23 työntekijästä on jäljellä enää 13. Yt-neuvottelut on juuri käyty.

– Viemme tämän hallitusti valmiustilaan ja olemme suunnitelleet, että pidämme valmiustilaa yllä tämän vuoden loppuun asti, Latvala kertoo.

Valmiustilan aikana yhtiössä, pääosin tietopalveluissa, työskentelee Latvalan mukaan 5–8 ihmistä. Tällä hetkellä menossa on edelleen tiedon keruu kuntien ja sekä sairaanhoito- ja erityishuoltopiirien tiloista. Kaksi muuta palvelukeskusta, ICT-palveluita tuottava Vimana ja soten digitaalisuutta kehittävä Sotedigi, jatkavat osaa toiminnastaan. Niiden tulevaisuus riippuu hallituksen päätöksistä.

Minna Harmaala 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi