Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

EU:n kärki­ehdokkaat tunnetaan Suomessa paremmin

EU-vaalien kärkiehdokkaat kuulostavat etäisiltä, mutta suomalaiset tuntevat heidät silti muita paremmin.

Kun eurooppalaisilta kysyttiin joulukuussa, olivatko he kuulleet vaalien kärkiehdokasmenettelystä, suomalaisista kolmannes vastasi myöntävästi. Muissa maissa näin vastasi vain noin 15 prosenttia kansalaisista.

Mistä siis on kysymys? Kärkiehdokkaat ovat eurooppalaisten poliittisten ryhmien sanansaattajia, eturivin ehdokkaita.

Tänään illalla he nousevat Brysselissä Euroopan parlamentin lavalle vaalipaneelissa, joka televisioidaan ympäri Eurooppaa. Lähetys alkaa Ylen TV1:ssä kello 21.30 ja kestää puolille öin.

Miksi vaalipaneeli kannattaisi katsoa? Nyt jos koskaan on hyvä mahdollisuus kuulostella, minkälaista politiikkaa poliittiset ryhmät EU:ssa tekevät. Minkälainen tulevaisuus 500 miljoonan ihmisen unionilla on ja miten sen pitäisi vastata ilmastonmuutokseen ja maahanmuuttoon tai ottaa paikkansa maailmassa?

EU-vaaleissa valitaan edustajat Euroopan parlamenttiin vuosiksi 2019–2024. Meppejä on yhteensä reilut 700.

Mepit kuuluvat parlamentissa poliittisiin ryhmiin. Antamalla äänen yksittäiselle mepille sen antaa myös eurooppalaiselle ryhmälle. Ryhmien painoarvo vaikuttaa siihen, minkälaista politiikkaa EU:ssa lähivuosina tehdään.

Illan debatissa keskustaoikeiston saksalainen Manfred Weber edustaa kokoomusta ja kristillisdemokraatteja. Hän on johtanut tällä kaudella ryhmäänsä Euroopan parlamentissa.

Sosiaalidemokraatteja edustaa hollantilainen Frans Timmermans. Hän on komission ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Liberaaliryhmän seitsemästä kärkiehdokkaasta paikalla on tanskalainen kilpailukomissaari Margrethe Vestager, joka edustaa keskustaa ja RKP:tä.

Vasemmistoa edustaa Espanjassa syntynyt Nico Cue ja vihreitä saksalainen Ska Keller. Konservatiiviryhmästä paikalla on Jan Zahradil eli hän edustaa perussuomalaisia.

Illan tentissä todennäköisesti selviää, miten ehdokkaat johtaisivat Euroopan komissiota. On mahdollista, että vaalien suurimman ryhmän kärkiehdokas nousee komission puheenjohtajaksi.

Anniina Luotonen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi