Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

Hyvinvoinnista edellytyksiä talouskasvuun

Terveys: Rokotuskattavuus ja lihavuuden vähentäminen ovat koko unionin asioita.

Suomessa rokotusvastaisuus tai rokotteisiin epäilevästi suhtautuminen on pientä verrattuna vaikkapa Italiaan tai joihinkin Itä-Euroopan maihin, toteaa johtaja Taru Koivisto sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Rokotusvastaisuuden kasvun ja esimerkiksi tuhkarokkotapausten lisääntymisen vuoksi hyvä rokotuskattavuus kuuluu terveyden edistämisen painopistealueisiin Euroopan unionissa.

– Terveysturvallisuuteen, tartuntatauteihin, poikkeustilanteisiin ja niihin varautumiseen liittyvissä asioissa tehdään tiivistä yhteistyötä eri jäsenmaiden välillä, Koivisto kertoo.

Yhteistyön hyödyt ovat näkyneet esimerkiksi influenssaepidemioiden ehkäisyssä tai ebolatapausten torjunnassa.

Lasten lihavuus on todella iso tulevaisuuden haaste.

Tartuntatautien torjuntaan keskittyvä, Tukholmassa sijaitseva Euroopan terveysvirasto tekee töitä esimerkiksi mikrobilääkeresistenssin ehkäisemiseksi.

– Isona uhkana on se, että meillä on yhä enemmän mikrobeja, joihin antibiootit ja muut vastaavat lääkkeet eivät enää pure. Antibioottien käyttö on ollut holtitonta sekä ihmisillä että ennen kaikkea eläimillä.

Koiviston mukaan tähän ongelmaan on haettu yhteisiä pelisääntöjä, ja Suomi on kuulunut edelläkävijöihin.

Antibioottien käyttö on ollut holtitonta.

EU-tasolla Suomi on profiloitunut esimerkiksi siinä, että terveyden edistäminen otettaisiin vahvemmin osaksi kaikkien EU-komission pääosastojen työtä. Pääosastoja ovat muun muassa kauppapolitiikka ja ympäristö.

Koiviston mukaan Suomi toi asian esiin jo edellisellä puheenjohtajakaudellaan vuonna 2006 ja aikoo jatkaa samaa työtä heinäkuussa alkavalla puheenjohtajakaudellaan.

– Nostamme esiin myös hyvinvointitalousteeman: pitäisi katsoa sitä, mikä merkitys ihmisten terveydellä ja hyvinvoinnilla on talouspolitiikan kannalta ja toisaalta mitä vaikutusta talouspolitiikalla on ihmisten terveyteen. Hyvinvoiva väestö on edellytys sille, että yhteiskunta on toimiva ja turvallinen, ja se on edellytys myös talouskasvulle, hän näkee.

Terveydenedistämistyön painopisteinä ovat myös terve ikääntyminen sekä lihavuuden ehkäisy ja vähentäminen.

– Lasten lihavuus on todella iso tulevaisuuden haaste, Koivisto sanoo.

EU-maissa joka kolmas 6–9-vuotias lapsi oli vuonna 2015 ylipainoinen tai liikalihava, vuonna 2008 joka neljäs.

Unioni järjestikin juuri terveysaiheisen kilpailun: kuinka ehkäistä ja vähentää 6–18-vuotiaiden lasten ja nuorten lihavuutta. Eri kategorioissa, kuten koulujen tai kaupunkien kategoriassa, ykköspalkinto on 100 000 euroa. Hakuaika kilpailuun päättyi eilen maanantaina.

Kansanterveys

”Terveyttä suojeltava korkeatasoisesti”

Terveyteen liittyvä toiminta Euroopan unionissa jakaantuu hyvin monelle eri alueelle, kuten alkoholiin, tupakkaan, ravitsemukseen, elintarvikkeisiin, ympäristöön, juomaveteen tai uimaveteen liittyvään sääntelyyn.

Yksi EU:n perustamiskirjan artikloista velvoittaa EU:ta suojelemaan terveyttä korkeatasoisesti.

Kansanterveys on ala, jolla EU:lla on täydentävä toimivalta. Toisin sanoen sillä ei ole lainsäädäntövaltaa vaan se voi ainoastaan tukea, koordinoida ja täydentää jäsenmaiden toimia.

Parhaillaan on käynnissä EU:n kolmas terveysohjelma (vuodet 2014–2020), jonka painopistealueisiin kuuluvat terveyden edistäminen, sairauksien ehkäisy, terveellisten elämäntapojen tukeminen sekä terveysuhkien ehkäisy.

Sanna Inkinen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi