Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

Äänestäjiensä etujen ajajat Euroopassa

Euroopan parlamentin päättyvään kauteen sisältyi useita ilmastoaiheisia päätöksiä, kuten kertakäyttömuovin kielto vuoteen 2021 ja hiilidioksidipäästöjen rajoitukset uusille henkilö- ja pakettiautoille vuoteen 2030 mennessä.

Merkittävä päätös oli EU:n ja Japanin välinen vapaakauppasopimus, josta hyötyvät Suomessa esimerkiksi elintarvike- ja metsäteollisuus. Tekeillä on myös useita muita EU:n ja jonkin kolmannen maan välisiä kauppasopimuksia.

Lisäksi parlamentti hyväksyi vähintään kymmenen päivän palkallisen isyysloman isälle tai vastaavalle toiselle vanhemmalle. Esimerkiksi Saksassa ja Itävallassa isyysvapaan käsitettä ei tunneta.

Euroopan parlamentti säätää lakeja yhdessä Euroopan unionin neuvoston eli ministerineuvoston kanssa. Ne joko hyväksyvät tai muuttavat Euroopan komission ehdotuksia. Europarlamentaarikkojen tulisi ajaa äänestäjiensä asiaa.

Euroopan parlamentissa sen jäsenten työmaina toimivat valiokunnat ja täysistunnot. Pysyviä valiokuntia on 20, muun muassa teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta sekä budjettivaliokunta. Maaliskuussa 2018 parlamentti päätti perustaa talousrikollisuuteen, veropetoksiin ja veronkiertoon keskittyvän erityisvaliokunnan, jonka toimikausi päättyi maaliskuussa.

Valiokunnat kokoontuvat yleensä Brysselissä. Parlamentin seuraava täysistunto on 2. heinäkuuta Strasbourgissa.

Parlamentti osallistuu EU:n monivuotisen rahoituskehyksen laatimiseen. Seuraava rahoituskehys hyväksytään vuosille 2021–2027. Parlamentti päättää yhdessä Euroopan unionin neuvoston kanssa EU:n vuotuisesta talousarviosta.

Sanna Inkinen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi