Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

Sinivalkoisten osuus uhkaa laskea

EU:n virkamiehet: Suomalaiset ovat vielä hyvin edustettuina. Nuoria tulee sisään entistä vähemmän.

Ari-Pekka Jantunen ei osaa sanoa, jääkö EU-virasta eläkkeelle. ”Aina tässä vähän miettii, mitä tekisi seuraavaksi.” Kuva: Matthias Sander

Suomalaiset ovat saaneet Euroopan unionin virkoja suhteellisen hyvin. Valtioneuvoston kanslian mukaan EU työllistää yli 40 000 henkeä, joista runsas tuhat – yli kaksi prosenttia – on suomalaisia. Suomalaisten osuus EU:n väestöstä on pienempi: noin prosentti.

– Nykytilanne on ihan hyvä, muotoilee erityisasiantuntija Mikael Kekkonen Suomen pysyvästä EU-edustustosta Brysselistä.

Eniten suomalaisia on Euroopan komissiossa, noin 540.

Suomalaisten osuus EU:n virkamiehistä uhkaa kuitenkin laskea. Kekkosen mukaan ongelmana on, että iso osa suomalaisista virkamiehistä alkaa eläköityä ja nuoria tulee entistä vähemmän sisään. Jälkimmäistä hän selittää sillä, että Suomessa työmarkkinat vetävät suhteellisen hyvin, palkkataso on kohtuullinen, koettu elämänlaatu on hyvä ja niin edelleen.

– Vetotekijöitä Brysseliin ei ole samalla tavalla kuin aikaisemmin ja sellaisissa maissa, joissa palkkataso on alhainen tai nuorisotyöttömyys korkea.

Kekkosen mukaan lisäksi EU:n palkkatasoa on laskettu. Käteen jäävää summaa sanotaan kuitenkin kilpailukykyiseksi.

– EU:n houkuttelevuutta työnantajana ovat heikentäneet myös viime vuosien talous-, maahanmuutto- ja brexitkriisit.

EU:n toimielimet ja virastot rekrytoivat vakituista henkilökuntaa niin sanottujen avoimien kilpailujen kautta. EU:n henkilöstövalintatoimiston (EPSO) tilastojen mukaan vuosien 2010–2018 kilpailuihin osallistui 598 142 hakijaa, joista suomalaisia oli 5 720 eli vajaa prosentti.

– Suomalaisia osallistujia on kohtuullisesti, mutta heitä voisi olla huomattavasti enemmänkin. Verrattuna jäsenyytemme alkuvuosiin EU-ura kilpailee lukuisten muiden kansainvälisten paikkojen rinnalla, sanoo EU-erityisasiantuntija Jaana Jokelainen valtioneuvoston kansliasta.

– Olennaista on oikeiden hakijoiden tavoittaminen ja se, että he jaksavat harjoitella rekrytointiprosessin tehtäviin.

Kilpailun läpäisseet pääsevät varallaololistalle odottamaan mahdollista työpaikkaa. Vuosina 2010–2018 listalle pääsi 142 suomalaista eli noin 2,5 prosenttia kilpailuihin osallistuneista. Jokelaisen mukaan listalta työllistyminen edellyttää omaa aktiivisuutta ja niiltä työllistyy nykyisin varsin hyvin.

Kekkosen mukaan Suomi on jo nuorissa aliedustettuna ja kauttaaltaan kymmenen vuoden kuluessa, jos tilanteeseen ei puututa. Valtionhallinnossa on kääritty hihoja.

– Olemme käynnistämässä yhteistyötä EU:n henkilöstövalintatoimiston kanssa. Iso asia olisi, jos aliedustetuille maille saataisiin maakohtaisia kilpailuja, Kekkonen sanoo.

EU-virkamiehet työskentelevät koko EU:n hyväksi, mutta suomalaisten mukanaoloa pidetään silti tärkeänä.

– He tuovat mukanaan näkemyksensä suomalaisesta yhteiskunnasta ja sen erityisolosuhteista.

Korkeilla paikoilla suomalaisia on useita. Esimerkiksi Euroopan komission 36 pääjohtajasta kolme eli noin kahdeksan prosenttia on suomalaisia.

– Pääjohtajissa olemme huimasti yliedustettuina. Johtajia ja varapääjohtajia olisi hyvä olla pari lisää, niin olisimme lähempänä EU:n väestöosuuttamme.

EU:n toimielimet

Suomalaisia korkealla

Komissio: Pääjohtajina Tiina Astola (oikeus- ja kuluttaja-asiat), Timo Pesonen (sisämarkkinat, teollisuus, yrittäjyys ja pk-yritykset) sekä Ville Itälä (Euroopan petostentorjuntavirasto). Johtajana Salla Saastamoinen (oikeus ja kuluttaja-asiat). 31 suomalaista yksikönpäällikköä.

Parlamentti: Pääjohtajana Leena Maria Linnus (logistiikkapääosasto). Johtajana Virpi Köykkä (julkaisu- ja jakeluosasto). Kaksi suomalaista yksikönpäällikköä.

Neuvosto: Pääjohtajana Reijo Kemppinen (tiedotus). Johtajana Minna Vuorio (käännösosasto). Neljä suomalaista yksikönpäällikköä.

Varapääjohtajina suomalaisia ei ole yhtään.

Lähteet: Suomen pysyvä EU-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto
Outi Laatikainen / Uutissuomalainen
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi