Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

Enemmistö sallisi avioliitot kaikille

Kaksi kolmesta (64 prosenttia) Uutissuomalaisen vaalikoneeseen vastanneista eurovaaliehdokkaista on sitä mieltä, että samaa sukupuolta olevien pariskuntien avioitumismahdollisuus pitäisi sallia kaikissa EU-maissa. Vajaa kolmannes (29 prosenttia) on eri mieltä vaalikoneväitteen kanssa. Vajaa kymmenes ei ota kantaa.

Samaa sukupuolta olevien avioliitoista päättäminen ei tosin kuulu EU:n toimivaltaan, vaan jokainen jäsenmaa päättää asiasta itse.

Kaikkein sallivimmin samaa sukupuolta olevien avioitumismahdollisuuteen suhtautuvat feministisen puolueen, piraattipuolueen, vihreiden, vasemmistoliiton, SKP:n, SDP:n ja RKP:n ehdokkaat. Pienpuolueilla on vain muutamia vastaajia.

– Kysymys on kansallisessa toimivallassa, mutta koska vain osassa EU-maista on tasa-arvoinen avioliitto, ihmisten oikeudet esimerkiksi liikuttaessa maasta toiseen poikkeavat toisistaan. Oletan, että tuomioistuimet tuottavat jatkossa ratkaisuja, jotka rajat ylittävissä tilanteissa poistavat tämänkaltaista syrjintää. Tämä kannustaisi EU-maita etenemään tasa-arvoisessa avioliitossa, sanoo europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.).

Useat näkevät asian ihmisoikeus- ja tasa-arvokysymyksenä.

– Kyse on tasa-arvosta, avioliitto-oikeuden tulisi koskea myös samaan sukupuolta olevia pareja, sanoo kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.).

Myös kokoomuksen ehdokkaista valtaosa tukee samaa sukupuolta olevien avioliittoja kaikissa EU-maissa.

– Jokainen maa päättää itse. Rekisteröity parisuhde hyväksyttävä vaihtoehto, huomauttaa kuitenkin eri meiltä oleva Kimmo Sasi.

Keskustan ehdokkaat väite jakaa kolmeen leiriin: yksi kolmannes sallisi, toinen ei sallisi ja kolmas ei ota kantaa.

Paavo Väyrysen perustaman Seitsemän tähden liikkeen ehdokkaista puolet kannattaa ja puolet vastustaa samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Väyrynen on itse täysin eri mieltä väitteen kanssa.

– Tämän asian tulee kuulua kansallisen päätösvallan piiriin.

Nihkeimmin samaa sukupuolta olevien avioliittoihin suhtautuvat kristillisdemokraattien, kansalaispuolueen, sinisen tulevaisuuden ja perussuomalaisten vaalikoneeseen vastanneet ehdokkaat.

– En kannata. Sekaantumista jäsenmaiden lainsäädäntöön. Jokainen maa päättäköön itse, sanoo Arto Luukkanen (ps.).

Sari Vanninen 
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi