Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

Hyvinvointiyhtymän johtajakisan kärkinimi Marina Erhola haluaa ratkoa luottamuspulaa – "Kaksi ja puoli vuotta on lyhyt aika nähdä tuloksia"

THL:n ylijohtajana työskentelevän Erholan mukaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ei ole kallis vaan ennemminkin aliresursoitu.

Marina Erhola on ehdolla uudeksi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtajaksi. Kuva: Sami Lettojärvi

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä toimii hyvin ja kustannustehokkaasti, vaikka yhtymän alkutaipaleella on ollut myös hankaluuksia. Tätä mieltä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylijohtaja Marina Erhola, jota maanantaina kokoontunut yhtymähallitus päätti yksimielisesti esittää yhtymän uudeksi toimitusjohtajaksi.

Erhola muistuttaa, että nykymuodossaan vuoden 2017 alusta lähtien toiminut hyvinvointiyhtymä on vielä varsin tuore organisaatio.

– Kaksi ja puoli vuotta on vielä lyhyt aika nähdä tuloksia. En ole ollenkaan hämmästynyt, että alkuvaiheessa on jonkin verran kitkaa ollut.

Yhtymä vastaa kaikista sote-palveluista Lahdessa ja yhdeksässä ympäristökunnassa.

– Tuollaisen organisaation rakentaminen ja vakiinnuttaminen vie hyvissäkin olosuhteissa kymmenen vuotta. Siellä on ollut vähän huonoa tuuria ja ehkä jotain muutakin, että johtajat ovat tiuhaan vaihtuneet. Se ei tietenkään tilannetta helpota.

"Ongelma rahoituspuolella"

Yhtymää perustettaessa tavoitteeksi asetettiin, että kustannukset kasvaisivat vuosittain prosentilla. Tähän ei ole ylletty. Viime vuonna Lahden menot ylittyivät 15 miljoonalla eurolla, minkä seurauksena yhtymän ja kaupungin johdon välit kärjistyivät. Yhtymän toimitusjohtaja Eetu Salunen jätti tehtävänsä helmikuussa.

Erholan mukaan Päijät-Häme on ollut sairaanhoitopiirien vertailuissa erittäin hyvässä maineessa. Väestön tarpeet huomioiden kokonaisuus toimii hänen mukaansa hyvin.

– Ongelma on rahoituspuolella. Kun on paljon työttömyyttä ja väestöprofiili on jossain määrin haastava, kunnilla on ymmärrettävästi rahoitusvaikeuksia. Lähtökohtaisesti yhtymä ei ole kallis vaan ennemminkin vähän aliresursoitu, Erhola toteaa ja huomauttaa, että Päijät-Hämeeseen olisi tullut 40 miljoonaa euroa lisää rahaa, jos valtakunnallinen sote-uudistus olisi toteutunut.

"Yhtymissä aina jännitteitä"

Yhtymä pyrkii parantamaan muun muassa asiakasohjausta ja digitaalisia palveluita. Erhola myöntää, että asioita on mietittävä hyvinkin perusteellisesti.

– Paljon on jo tehtykin, mutta sitten on ollut myös hankalaa ja huonoa tuuriakin, kun tietojärjestelmiäkin on kaatunut. Tämä on johtanut siihen, että reaaliaikainen kuva palveluista ja niiden kustannuksista on ollut riittämätön. Tämä on ollut omiaan lisäämään luottamuspulaa, joka vaikuttaa olleen ilmeisen vakava. Nythän sitä täytyisi ryhtyä ratkomaan.

Erholalla on kokemusta kuntayhtymien johtamisesta Hämeenlinnan seudulta. Hänen mukaan kuntayhtymissä on aina jännitteitä omistajakuntien ja kuntayhtymän sekä keskuskaupungin ja ympäristökuntien välillä.

– Jos ei ole sellaiseen tottunut, tuntuuhan se tosi rankalta. Kun tietää, mitä odottaa, on vähän helpompaa.

Hakijana jo vuonna 2014

Erhola haki Päijät-Hämeen sote-yhtymän johtoon jo vuonna 2014 ja pääsi kärkiehdokkaiden joukkoon. Tuolloin hän kuitenkin veti hakupaperinsa pois.

On ollut myös hankalaa ja huonoa tuuriakin. Marina Erhola

– Sairastuin fyysisesti vakavasti noihin aikoihin ja jouduin jäämään sairauslomalle pidemmäksi aikaa. Vaikka olisin tullut silloin valituksi yhtymän toimitusjohtajaksi, en olisi pystynyt tehtävää hoitamaan johonkin aikaan.

Erhola on hakenut myös Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien johtoon. Miksi sote-kuntayhtymien johtotehtävät kiinnostavat?

– Kun kymmenen vuotta sitten lähdin maakunnasta THL:n ylijohtajaksi, en ajatellutkaan, että jäisin loppuelämäkseni valtiolle töihin. Olen profiililtani muutosjohtaja. Yhtymä on erittäin mielenkiintoinen, iso ja kompleksikin johtamisen haaste, johon osaamiseni sopii.

Alueellisia ratkaisuita

Valtakunnallisen sote- ja maakuntauudistuksen asiantuntijaryhmässä Erhola on ollut mukana jo kymmenen vuoden ajan. Mitä uudistuksesta pitäisi ajatella, kun sitä vieläkään ole saatu aikaan?

– Olen aina uskonut, että ennemmin tai myöhemmin uudistus tulee. Säätytalolla neuvottelevan poliittisen kokoonpanon ajatukset sote-mallista ovat olleet suhteellisen lähellä toisiaan. Pidän hyvin mahdollisena, että uudistus syntyy, mutta aikaa menee useampi vuosi.

Alueellisia sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisuita on Erholan mukaan vietävä eteenpäin.

– Sikäli Päijät-Häme on hyvinkin edistyksellinen, koska siellä on pystytty tekemään vaikeat päätökset yhteisen kuntayhtymän muodostamisesta.

"Laaja näkemys"

Yhtymän hallituksen mielestä Erhola erottui muista kärkihakijoista koulutuksen, kokemuksen, haastattelun ja henkilöarvioinnin perusteella.

– Meillä oli hyviä ehdokkaita. Erholalla on erittäin laaja katsantokanta sote-asioihin. Hän on valtakunnan tason vaikuttaja, jolla on verkostoja, hallituksen varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.) toteaa.

Niinistön mukaan Erholalla oli "erinomaiset ja ylistävät" referenssit vaikutusvaltaisilta tahoilta. Haastatteluiden ja soveltuvuusarvioinnin perusteella on hän on päämäärätietoinen, tuloshakuinen ja vahva johtaja.

– Meillä on iso organisaatio, jossa johtajan tärkein tehtävä ei ole sekaantua operatiiviseen puoleen, vaan saada operatiivinen johto toimimaan.

– Erhola myös tuntee Päijät-Hämeen tilanteen äärimmäisen hyvin. Hänellä on sekä laaja näkemys valtakunnan tasolle että paikallistuntemus.

Valtuusto päättää valinnasta 27.5.

Yhtymän toimitusjohtajan tehtävää tavoitteli 23 kelpoisuusehdot täyttänyttä hakijaa, joista seitsemän haastateltiin ja kolme testattiin.

Erholan kieltäytymisen varalta hallitus ehdottaa toimitusjohtajan tehtävään Jorma Haapasta, joka työskentelee terveyden ja ikääntymisen palveluiden johtajana Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä Kymsotessa.

– Haapanen on erinomainen vaihtoehto, Niinistö toteaa.

Yhtymävaltuusto valitsee toimitusjohtajan maanantaina 27. toukokuuta.

Kuka?

Marina Erhola

56-vuotias THL:n ylijohtaja.

Asuu Hämeenlinnassa.

Lähtöisin Lahden Jalkarannasta, jossa äitinsä asuu edelleen. Erholan isä Esko Puusola oli Lahden raastuvanoikeuden pormestari ja käräjäoikeuden laamanni. Äiti Marita Puusola muistetaan kestävyysurheilijana, joka muun muassa ilmoittautui ensimmäisenä Finlandia-hiihtoon.

Erhola on työskennellyt aiemmin Hämeenlinnan kaupungin terveyspalvelujen liikelaitoksen toimitusjohtajana, Hämeenlinnan seudun kansanterveystyön kuntayhtymän johtajana, projektinjohtajana Sosiaalikehitys-yhtiössä ja Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijana.

Erikoistunut keuhkolääkäriksi Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Väitellyt Tampereen yliopistossa.

Naimisissa, neljä lasta.

Hengitysliiton hallituksen puheenjohtaja, Kiipulasäätiön hallintoneuvoston varapuheenjohtaja, tuberkuloosin ja keuhkosairauksien asiantuntijajärjestön Filhan valtuuston jäsen.

Vapaa-ajalla viettää aikaa perheen kanssa, harrastaa liikuntaa ja mökkeilee Padasjoella.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi