Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Uutiset

Näkökulma: Tiedon vallankumous on vasta alkamassa

Massadatan käyttö voi olla seuraava valtava elämäntapahyppäys hyvässä ja pahassa. Vimpaimia, laitteita, ohjelmistoja. Asiakasrekistereitä, lääketietokantoja, luonnontieteellisiä mittauksia. Näitähän meillä nykyisin riittää. Siinä missä informaatio oli ennen tekstiä paperilla, se on nyt bittejä verkostoissa.

Ihmisellä on taipumus priorisoida: tätä tietoa tarvitsen. Tämän kirjoitan muistiin, tuon voin unohtaa samoin tein. Sähköiset tietojärjestelmät sen sijaan sullovat jonnekin palvelimen nurkkaan kaiken sen, mikä niille on joskus vastaan tullut.

Massadata on niin valtava kasa tietoa, että sen seulomiseen eivät nykyisin käytössä olevat keinot oikein tahdo riittää.

Seuraus tästä on se, että maailmaan on syntynyt uusi tiedon muoto, big data, jonka suomenkieliseksi nimitykseksi näyttää olevan vakiintumassa Kotimaisten kielten keskuksen suosittama massadata.

Massadata on niin valtava kasa tietoa, että sen seulomiseen eivät nykyisin käytössä olevat keinot oikein tahdo riittää. On vähän kuin edessä olisi kerrostalon kokoinen heinäsuopa, josta pitäisi etsiä neula yhtä talikkoa käyttäen.

Massadata voisi mullistaa terveydenhuollon

Monien mielestä massadatan heinäsuovassa ei suinkaan piile neulaa, vaan helmi - tai pikemminkin helmiä. Jos massadataa pystyttäisiin kunnolla hallinnoimaan ja käsittelemään, tietämyksemme monista asioista voisi kokea aikamoisen hyppäyksen.

Suomessa massadatan mahdollisuuksia on valtiotasolla pohdittu liikenne- ja viestintäministeriön työryhmässä. Sen viime vuonna julkaisemassa strategialuonnoksessa todetaan massadatasta voivan olla vallankumouksellista apua muun muassa terveydenhuollossa ja liikenteessä.

Terveydenhuoltoalan hyödyt on helppo käsittää. Jos edes osa rekistereissä olevasta kansalaisia koskevasta terveystiedosta törmäytettäisiin yhteen, olisi tuloksissa nähtävissä uudenlaisia yhteyksiä esimerkiksi tiettyyn sairauteen sairastuneiden henkilöiden taustamuuttujissa. Tämän tiedon pohjalta olisi helppo ryhtyä etsimään uusia, aiemmin tuntemattomia riskitekijöitä ja eliminoimaan niitä.

Kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vaikuttavuusarvioinnin johtava tutkija Jouni T. Tuomisto tuoreimman Duodecim-lehden artikkelissaan toteaa, Suomessa on tehokkaan rekisteröinnin ansiosta hyvät mahdollisuudet massadatan hyödyntämiseen.

Entä sitten liikenne? Ministeriön työryhmän visiossa raakadataa kerättäisiin muun muassa teillä liikkuvien ihmisten mobiililaitteista ja autojen navigaattoreista. Näiden mitattavissa olevien tienkäyttötietojen perusteella olisi mahdollista ohjata tie- ja liikennevirtaa liikenneturvallisuutta optimoiden ja ruuhkia purkaen. Suomen pienimuotoinen liikenne on työryhmän mielestä oivallinen paikka sellaisen älyliikennejärjestelmän kehittämiselle, josta saattaisi tulevaisuudessa tulla vientituote.

Entäs yksityisyys?

Hienoilla visioilla on myös kääntöpuolensa. Massadatan käytön suuri moraalinen ongelma on kysymys yksityisyydestä. Meistä kaikista on jo olemassa valtava määrä erilaista sähköistä tietoa, ja lisää tallentuu uusien keksintöjen ja markkinoille tulevien laitteiden myötä jatkuvasti. Jos nämä tiedot haluttaisiin ja kyettäisiin ajamaan yhteen, saataisiin melko paljastava kuva yksilöstä.

Yhdysvaltalainen informaatioteknologian professori Alessandro Acquisti maalailee kirjassa Privacy, Big Data, and the Public Good (2014) julkaistussa artikkelissaan, että voisimme pahimmillaan päätyä maailmaan, jossa kaupat hinnoittelevat tuotteensa jokaiselle asiakkaalle erikseen tämän kulutustottumuksista päätellyn maksukyvyn perusteella, tai työnantajat tarkistavat rekrytointipäätöksiä tehdessään työnhakijan elämäntavoista ja perinnöllisistä seikoista aiheutuvat sairastumisriskit.

Ensin mainittu visio ei itse asiassa olekaan kaukana totuudesta jo nyt, vaikka kauppaketjujen asiakkaan ostohistorian perusteella tekemät henkilökohtaiset tuotetarjoukset ovatkin Suomessa vielä varsin karkeita.

Oikeastaan voikin todeta vain, että ihmiskunta on jälleen lähestymässä yhtä hyvän ja pahan tiedon puuta. Millainen hedelmä sieltä haukataan, sitä emme voi vielä tietää.

Terhi Nevalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi