Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Yleisurheilu

Uskonto ei estä Mariam Faridia urheilemista - "Voin urheilla kuten muutkin naiset"

Aitajuoksija murtaa henkisiä muureja Lähi-idässä.

Qatarilainen Mariam Farid haluaa näyttää, että hänen maastaan voi nousta huipulle naisurheilija.

Qatarilainen 21-vuotias Mariam Farid haluaa näyttää, että hänen maastaan, kulttuuristaan ja ylipäänsä Lähi-idästä voi naisurheilijakin nousta maailman huipulle.

Farid tuli suomalaisillekin yleisurheilujännäreille tutuksi, kun hän osallistui kotimaansa pääkaupungissa Dohassa pidettyihin MM-kisoihin pari kuukautta sitten 400 metrin aidoissa. Farid erottui kanssakilpailijoistaan tummista pitkähihaisista vaatteistaan, päähineestään sekä oleellisesti heikommasta ajastaan.

– Minulle oli kunnia-asia päästä juoksemaan kisoissa.

– Pääsin rikkomaan rajoja, sillä edustin myös kulttuuriamme ja perinteitä. Hijabiin pukeutunut qatarilainen arabinainen nähtiin urheilemassa kotiyleisönsä kannustaessa. Sillä oli minulle ja maamme urheilulle valtava merkitys, kertoi Farid, joka uskoo esimerkkinsä nostavan innostusta urheiluun.

– Länsimaissa ei tunneta kulttuuriamme tarpeeksi. Voin urheilla kuten muutkin naiset. Haluan vaikuttaa esikuvallani naisiin ja kannustaa heitä liikkumaan.

Pelkkää kannustusta

Farid ei pitänyt kysymyksestä pukeutumisestaan. Hän on joutunut vastaamaan siihen niin usein Mutta vastaus tuli, kuten media-alan opiskelijalta sopii odottaakin.

– Mielestäni hyvään juoksuun ei tarvita shortseja. En häviä vaatetukseni vuoksi yhtään, sanoo Farid, joka kunnioittaa uskon­toaan ja noudattaa perinteisiä tapoja.

– Tietysti vaikkapa eurooppalaisille hijab ja pitkät vaatteet ovat outo asia. Mieluummin kuitenkin puhun urheilusta.

Farid kertoo, että hänelle liikkuminen on ollut aina helppoa.

– Kun olin yhdeksän vanha, vei isäni minut tutustumaan qatarilaisiin maajoukkueen urheilijoihin ja katsomaan heidän harjoituksiaan.

Kului muutama vuosi, ja 16-vuotiaana Farid oli jo maajoukkueessa sekä maansa lähettiläänä MM-kisoissa. Dohassa hän oli jo maansa parhaita edustajia.

Urheilemisen ohessa Mariam Farid opiskelee journalistiikkaa. Kuva: Markus Karjalainen

– Sain kisoihin valmistautuessani pelkkää kannustusta. Ystävät ja opiskelijat jaksoivat innostaa minua. Jopa professorini innosti urheilemaan.

Vielä kaukana huipusta

Qatarin ja Faridin ennätys on 1.09,31, kun hänen lajinsa maailmanennätys kirjataan lukemin 52,20. Tämä ei masenna nuorta naista.

– Olen kehittynyt koko ajan nopeasti, ja ennätykseni paranevat. Suunta on aivan oikea, Farid ­kertoo.

– Haluan voittaa kansainvälisiä kisoja ja olla joskus ihan paras, haaveilee Farid, joka harjoittelee 2,5–3 tuntia päivässä.

– Harjoituksia on oikeastaan joka päivä. Vain perjantai on vapaata, hän sanoo uskontoonsa viitaten.

Islamissa perjantai on kristittyjen sunnuntaita vastaava päivä.

Valmentajana hänellä on Awatef Hamrouni, tunisialainen sprintteri, joka on voittanut maansa mestaruuden 100 metrillä ja pituudessa. Hamrounin ennätys on 11,65.

Aidattu ratakierros on teknisesti vaativa laji, johon nuori nainen ajautui valmentajiensa ohjaamana.

– Minulle sanottiin, että ominaisuuteni ja kehon rakenteeni sopii parhaiten juuri aitajuoksuun, kertoo Farid.

Harjoitukset aamuvarhaisella

Juoksija on edistynyt lajissaan varsin nopeasti.

– Aluksi menin 19 askeleen aitavälein, mutta nyt pystyn juoksemaan 17:llä tai jopa 16 askelellakin. Pyrin siihen, että matka menee 15 askelella, pohtii Farid, joka opiskelee Northwestern-yliopistossa Qatarissa journalistiikkaa.

Tietysti vaikkapa eurooppalaisille hijab ja pitkät vaatteet ovat outo asia. Aitajuoksija Mariam Farid

– Opinnot voi sovittaa opiskeluun, mutta se vaatii koululta hyvää asennetta. Joudun olemaan jonkin verran poissa, sillä osan vuotta qatarilaiset yleisurheilijat ovat Euroopassa leireillä ja kilpailemassa, kun kotimaassa on turhan kuumaa urheilemiseen ulkosalla.

Qatarin lämpö tarkoittaa sitä, että harjoitukset alkavat hyvin aikaisin. Kolmen tunnin urakoinnin jälkeen onkin aika siirtyä luentosaliin, mutta opinnot ovat osittain etätyötä harjoitus- ja kisamatkoilla.

Markus Karjalainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi